Letos že 12.000 žrtev med talibi

Poročilo OZN ugotavlja, da je v Afganistanu leto dni pred umikom več nasilja in žrtev kot leta 2010.

Objavljeno
20. november 2013 15.21
Z. R.
Z. R.
Po podatkih iz najnovejšega poročila Združenih narodov je bilo letos v Afganistanu ubitih, ranjenih ali ujetih že približno 12.000 talibskih teroristov. Po drugi strani so vse hujše tudi posledice napadov islamskih fanatikov.

Koliko je v resnici žrtev med uporniki, je po oceni odbora za sankcije, ki deluje v okviru varnostnega sveta ZN, težko natančno ugotoviti. Ta teden objavljeno poročilo zato govori le o oceni, po kateri je bilo letos ubitih, ranjenih ali zajetih od deset tisoč do dvanajst tisoč talibskih teroristov. Podatki afganistanskih vladnih služb in različne interne statistike, ki jih vodijo tuje sile, namreč niso popolni. Toda številke kljub temu kažejo, da je raven nasilja v državi leto dni pred napovedanim umikom tuje vojske znova dosegla tisto, ki so jo nazadnje zabeležili leta 2010.

Poročilo sicer ne govori o pomembnejših uspehih upornikov in tudi ne o večji podpori, ki bi je bile uporniške sile deležne med civilnim prebivalstvom. Opozarja pa na vse bolj »kompleksne« bombne napade, ki jih izvajajo ekstremisti, in na vse močnejše eksplozije, ki povzročajo vse več žrtev med tistimi domačimi afganistanskimi varnostnimi silami, ki bodo morale po letu 2014 same skrbeti za mir in red v državi. Eden izmed razlogov za večjo bombno učinkovitost upornikov naj bi bila po ugotovitvah iz poročila tudi znova oživljena afganistanska gradbena industrija, kjer se teroristi ilegalno oskrbujejo z eksplozivom. Poročilo zato poziva afganistansko vlado, naj poostri nadzor in prepreči, da bi se eksploziv znašel v rokah islamskih fanatikov.

Pred glasovanjem afganistanske plemenske skupščine loje džirge, ki naj bi še ta teden odločala o statusu ameriških vojakov, ki bi po umiku tujih sil skrbeli samo še za šolanje domače vojske in policije, obstaja resna nevarnost, da se bo nasilje v državi po letu 2014 tako okrepilo, da ne bo ušla divji državljanski vojni.