Levi sredini v Italiji tesna večina v poslanski zbornici

Gibanje Pet zvezd komika Grilla se sprašuje, zakaj del države še vedno verjame nesmiselnim obljubam Berlusconija.

Objavljeno
26. februar 2013 08.52
Š. P., Mo. B., Delo.si; STA
Š. P., Mo. B., Delo.si; STA

Rim - Levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija je na predčasnih parlamentarnih volitvah dobila tesno večino v poslanski zbornici. Tudi v senatu je Bersanijeva koalicija dobila večino glasov, ni pa ji uspelo zasesti večine sedežev, kažejo rezultati, ki jih je davi objavilo italijansko notranje ministrstvo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Nov Berlusconijev čudež«

Vodja italijanskega desnosredinskega zavezništva in nekdanji premier Silvio Berlusconi dan po volitvah ni izključil možnosti povezovanja z levosredinsko koalicijo Piera Luigija Bersanija. Italija potrebuje vlado, nove predčasne volitve pa kljub pat položaju »niso potrebne«, Berlusconijeve besede povzema STA.

Desnosredinski blok sicer izide slavi kot svoj uspeh. Tiskovni predstavnik Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode Daniele Capezzone je volilni rezultat opisal kot »nov Berlusconijev čudež«.

Berlusconi je v današnjem televizijskem pogovoru dejal, da bi si morale vse politične sile vzeti čas in natančno preučiti nastali položaj. Medtem ko nekdanji premier namiguje na veliko koalicijo z Bersanijem, pa se mu sodelovanje z njegovim naslednikom na položaju premiera Mariem Montijem ne zdi možno.

Bersani je sicer v ponedeljek ocenil, da je Italija v »občutljivi situaciji«. »Z odgovornostjo, ki so nam jo naložile te volitve, bomo ravnali v dobro Italije,« je poudaril.

Monti zadovoljen z rezultatom

Na drugi strani pa je Monti kljub neuspehu izrazil zadovoljstvo. »Nekateri so morda računali na nekoliko boljši izid, a sam sem zelo zadovoljen,« je poudaril. Dodal je, da je bilo njegovo zavezništvo ustanovljeno komaj pred 50 dnevi in da predvsem ni temeljilo na nerealnih obljubah.

Med drugim pa so do Berlusconijevega uspeha kritični v gibanju Pet zvezd komika Beppeja Grilla. »Nov politični začetek v Italiji je tu, a pot je še dolga. Del države še vedno verjame nesmiselnim obljubam Berlusconija,« je poudaril Roberto Fico.

Podobno meni dobitnik Nobelove nagrade za literaturo in podpornik Petih zvezd Dario Fo. »Jezi me, da je Berlusconi s svojimi demagoškimi volilnimi obljubami pridobil toliko glasov. To pomeni, da mu del države še verjame,« je bil ogorčen.

Po volitvah Italija v pat položaju

Po preštetju vseh glasov z volitev, ki so potekale v nedeljo in ponedeljek, je Bersanijeva koalicija za poslansko zbornico dobila 29,54 odstotka glasov in tako zasedla večino 340 sedežev. Tik za njo pa se je uvrstila desna sredina bivšega premiera Silvia Berlusconija, ki je pobrala 29,18 odstotka glasov, zasedla pa 124 sedežev.

Za senat je Bersanijev blok sicer pobral največ glasov, to je 31,63 odstotka, ne pa tudi večine sedežev. Zasedel jih bo namreč 113, medtem ko jih bo šlo Berlusconijevemu zavezništvu, ki je pobral 30,72 odstotka glasov, 116. Leva sredina bo morala tako v zgornjem domu parlamenta, od katerega potrditve so odvisni vsi zakoni, poiskati partnerja.

Na tretje mesto v senatu se je presenetljivo uvrstilo protestno gibanje Pet zvezd komika Beppeja Grilla, ki je pobralo 23,79 odstotka glasov in bo imelo 54 sedežev. Hud udarec pa je na volitvah utrpel odhajajoči tehnični premier Mario Monti, ki je s svojim sredinskim zavezništvom pobral le 9,13 odstotka glasov in tako zasedel 18 sedežev.

V poslanski zbornici je medtem gibanje Pet zvezd s 25,55 odstotka glasov postalo celo najmočnejša posamična stranka, imelo pa bo 108 poslancev. Montijevo zavezništvo je pobralo 10,56 odstotka glasov in bo imelo 45 poslancev.

Italija se je tako znašla v nekakšnem zastoju, saj je za vladanje potrebna večina v obeh domovih. To pa za tretje največje gospodarstvo v območju evra, ki je močno zadolženo in v globoki recesiji, niso dobri obeti.

V Italiji je sicer najmočnejša frakcija v poslanski zbornici deležna bonusa za stabilno večino in tako zasede 340 od 630 sedežev. V senatu pa za večino potrebuje 158 od 315 sedežev.