Libanon dobil novega premiera

Mandat za sestavo vlade je dobil sunitski poslanec Tamam Salam.

Objavljeno
06. april 2013 16.27
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Bejrut - V Libanonu so se politične skupine zedinile o novem premieru. Libanonski predsednik Michael Suleiman je mandat za sestavo vlade podelil sunitskemu poslancu Tamamu Salamu, so danes sporočili iz predsednikovega urada. Salam je v svojem prvem govoru kot premier poudaril potrebo po zaščiti države pred negativni učinki vojne v Siriji.

»Libanon se mora dvigniti nad stanje razkola in politične razdeljenosti, ki se odraža pri varnostnih razmerah, in se ubraniti tveganj, ki jih prinašajo tragična situacija v sosednji državi in regionalne napetosti,« je dejal Salam.

Salam, ki velja za zmernega pripadnika libanonske opozicije, naj bi sicer skušal sestaviti vlado nacionalne enotnosti, v kateri bi sedeli pripadniki različnih političnih skupin.

Prejšnji premier Nadžib Mikati je konec marca odstopil s položaja. Razlog za to naj bi med drugim bil tudi razkol med opozicijo in močnim šiitskim gibanjem Hezbolah ter njegovimi zavezniki glede sirskega konflikta. Opozicija pretežno podpira sirsko vstajo, medtem ko Hezbolah vztraja pri podpori Asadovemu režimu.