Libanon še brez novega predsednika

Drugi krog glasovanja bo parlament izvedel 30. aprila, ko bo za izvolitev potrebna navadna večina 65 poslancev.

Objavljeno
23. april 2014 18.01
LEBANON-ELECTION
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bejrut − Libanonskemu parlamentu danes ni uspelo izvoliti novega predsednika države, saj nobeden od kandidatov ni dobil potrebne dvotretjinske večine glasov poslancev, piše Slovenska tiskovna agencija. Drugi krog glasovanja bo parlament izvedel 30. aprila, ko bo za izvolitev potrebna navadna večina 65 poslancev.

Na današnjem glasovanju je bilo prisotnih 124 od 128 poslancev, od katerih jih je 48 svoj glas namenilo Samirju Geagei, ki ga je podprl prozahodni blok 14. marec. Drugi kandidat Henri Helou, ki so ga podprli člani majhnega bloka neodvisnih in sredinsko usmerjenih poslancev, je dobil 16 glasov, medtem ko je nekdanji predsednik Amine Gemayel prejel en glas. Večina od 57 poslancev bloka pod vodstvom šiitskega gibanja Hezbolah, ki doslej še ni podprlo nobenega kandidata, je menda oddala prazne glasovnice.

V drugem krogu glasovanja ni pričakovati, da bi poslanci Hezbolaha podprli Geageo, ki je kritičen do tega šiitskega gibanja. Mnogi Geagei tudi očitajo zločine med državljansko vojno med letoma 1975 in 1990, zaradi katerih je bil tudi obsojen, piše STA.

Libanonski parlament mora naslednika sedanjega predsednika Michela Sleimana izvoliti do izteka njegovega mandata 25. maja, kar pa zaradi razdeljenosti tamkajšnje politične elite glede vojne v sosednji Siriji in Hezbolahove vojaške moči ne bo lahko. Gibanje 14. marec, ki ga vodi Saad Hariri, hoče namreč zmanjšati vojaško moč Hezbolaha in podpira vstajo proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Hezbolah pa na drugi strani vztraja, da orožje potrebuje, da bi Libanon zaščitil pred Izraelom, v Sirijo pa je poslal že več tisoč svojih borcev, ki se borijo na Asadovi strani.