Libanon še vedno brez novega predsednika

Libanonski parlament mora naslednika sedanjega predsednika Michela Suleimana izvoliti do izteka njegovega mandata 25. maja.

Objavljeno
30. april 2014 18.41
LEBANON-POLITICS--VOTE-PRESIDENT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bejrut - Libanonskemu parlamentu že drugič v tednu dni ni uspelo izvoliti novega predsednika države. Potem ko v prvem krogu minulo sredo nobeden od kandidatov ni dobil potrebne dvotretjinske večine glasov, danes zaradi premajhnega števila prisotnih poslancev do glasovanja sploh ni prišlo. Nov krog glasovanja je predviden za 7. maj.

Današnje seje parlamenta se je udeležilo 76 od 125 poslancev, libanonska ustava pa za začetek glasovanja zahteva vsaj 86 prisotnih poslancev. Seje se niso udeležili poslanci šiitskega gibanja Hezbolah in njihovi zavezniki, ki naj bi sicer že v prvem krogu oddali prazne glasovnice, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Predsednik parlamenta Nabih Berri je po neuspešni seji dejal, da bo poslancem dal še dve možnosti za izvolitev novega predsednika. Če jim ne bo uspelo, »ne bom ostal tiho«, je dejal Beri brez dodatnih pojasnil.

V prvem krogu je največ glasov osvojil Samir Geagea, ki ga je podprl prozahodni blok 14. marec, na drugem mestu pa je pristal Henri Helou, ki so ga podprli člani majhnega bloka neodvisnih in sredinsko usmerjenih poslancev. Hezbolah ni podprl nobenega od kandidatov.

Libanonski parlament mora naslednika sedanjega predsednika Michela Suleimana izvoliti do izteka njegovega mandata 25. maja, kar pa zaradi razdeljenosti tamkajšnje politične elite glede vojne v sosednji Siriji in Hezbolahove vojaške moči ne bo lahko.

Gibanje 14. marec, ki ga vodi Saad Hariri, si namreč želi zmanjšati vojaško moč Hezbolaha in podpira vstajo proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Hezbolah pa na drugi strani po poročanju STA vztraja, da orožje potrebuje, da bi Libanon zaščitil pred Izraelom, v Sirijo pa je poslal že več tisoč svojih borcev, ki se borijo na Asadovi strani.