Libija danes drugič voli parlament

Po mnenju analitika Soltana bodo novi parlament sestavljali poslanci zvesti milici oz. raznim poveljnikom.

Objavljeno
24. junij 2014 18.07
Posodobljeno
25. junij 2014 08.29
LIBYA-CONFLICT-BANI WALID
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Tripoli - Libijci danes drugič v zgodovini volijo parlament. Številni med njimi upajo, da se bo s tokratnimi volitvami skoraj tri leta po strmoglavljenju samodržca Moamerja al Gadafija v nemirni državi začela nova faza prehoda v demokracijo.

Po podatkih volilne komisije se je za volitve registriralo 1,5 milijona volivcev, kar je občutno manj kot na volitvah prvega prehodnega parlamenta poleti 2012, ko jih je bilo registriranih 2,7 milijona, kar je okoli dve tretjini volilnih upravičencev.

Med 1628 kandidati, ki ne smejo biti člani političnih strank, bodo volivci izbrali 200 članov prihodnje poslanske zbornice, ki bo nasledila pred dvema letoma izvoljeni splošni narodni kongres, najvišje politično in zakonodajno telo v državi. 32 sedežev je rezerviranih za ženske. Volitve bodo potekale na okoli 4000 voliščih, spremljalo pa naj bi jih prek 4400 domačih in tujih opazovalcev. 

Politična sestava prihodnjega parlamenta bo znana šele po oblikovanju poslanskih blokov, sicer pa je prve rezultate pričakovati v petek, dokončne pa sredi julija. Volišča bodo danes odprta med 8. in 20. uro po srednjeevropskem času.

Bodo volitve lahko potekale brez nasilja?

Volitve bodo potekale kljub porastu nasilja v državi, še posebej na vzhodu, kjer se paravojaška milica, zvesta disidentskemu generalu Kalifi Haftarju, ki ga oblasti obtožujejo, da želi izvesti državni udar, že mesece dnevno spopada z islamističnimi skupinami. Opazovalci so pred volitvami izražali bojazen, da bi nasilje lahko preprečilo volitve, oblasti pa so bile prepričane, da danes ne bo motenj.

Libija je nestabilna tudi politično, saj sta se v zadnjih mesecih dve rivalski vladi prerekali za oblast. Sicer pa so se vse vlade od njegove izvolitve leta 2012 pritoževale nad dosedanjim parlamentom, ker da jim je njegova vloga tako izvršne kot zakonodajne oblasti zavezala roke pri obvladovanju milic.

Politična kriza je vrhunec dosegla februarja, ko je parlament, ki bi mu moral mandat poteči, odločil, da si ga podaljša do decembra. Ta odločitev je sprožila poulične proteste, poslanci pa so bili nato primorani sklicati današnje volitve.

Večina Libijcev upa, da bodo volitve prinesle parlament, ki bo končal boj za oblast med liberalci in islamisti, ki je državo dejansko spravil na kolena. A analitiki so mnenja, da nihče izmed kandidatov na volitvah ne nosi politične ali socialne teže, potrebne v parlamentu. Po mnenju analitika Salema Soltana bi lahko tako novi parlament sestavljali poslanci, ki bodo delovali v skladu z navodili milic oz. raznih poveljnikov.

Nek zahodni diplomat pa je na drugi strani posvaril predvsem pred volilnimi poneverbami in poudaril, da bo uspeh volitev odvisen od tega, ali bodo glavni igralci v državi sprejeli njihov izid.