Libijski premier razkril člane nove vlade

Kljub zagotovilom, da bodo vlado sestavljali tehnokrati, sta dva ključna položaja v njej pripadla bivšim upornikom.

Objavljeno
22. november 2011 20.03
Posodobljeno
22. november 2011 20.08
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Tripoli - Začasni libijski premier Abdel Rahim al Kib je danes predstavil svojo novo vlado, potem ko ji je zeleno luč prižgal nacionalni prehodni svet, ki je po strmoglavljenju Moamerja Gadafija prevzel oblast v državi. Kljub zagotovilom, da bodo vlado sestavljali tehnokrati, sta dva ključna položaja v njej pripadla bivšim upornikom.

Strateško pomembno obrambno ministrstvo je namreč al Kib zaupal Osami Džuvaliju, poveljniku uporniških sil v mestu Zintan, ki so med drugim pred dnevi zajele Gadafijevega sina Saifa al Islama. Notranje ministrstvo je pripadlo Favziju Abdelaliju iz ene od utrdb upora proti Gadafiju, dolgo časa oblegane Misrate, piše Slovenska tiskovna agencija.

Med ključnimi imenovanji so še Abdelrahman bin Jaza, ki bo vodil ministrstvo za nafto in plin, Ašur bin Hajal kot novi začasni zunanji minister ter odvetnik Fethi Tarbel, po novem minister za mlade in šport. Tarbelovo kratko pridržanje 15. februarja je namreč v mestu Bengazi na vzhodu Libije sprožilo ljudsko vstajo proti Gadafiju.

Bin Hajal je bil v 80. letih prejšnjega stoletja med drugim veleposlanik Libije v Kanadi in Južni Koreji, a naj bi že leta 1984 prestopil na stran opozicije, piše STA.

Nacionalni prehodni svet je univerzitetnega profesorja al Kiba za začasnega premiera izvolil 31. oktobra. Na položaju je nasledil Mahmuda Džibrila, ki je držal svojo obljubo, da bo odstopil, ko »bo Libija osvobojena«. To se je zgodilo 20. oktobra, ko so uporniki zavzeli mesto Sirta in ubili Gadafija.

Al Kib in njegova začasna vlada kot tudi prehodni nacionalni svet bodo čez osem mesecev - po parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma junija prihodnje leto - pooblastila za vodenje države predali izvoljeni skupščini, ki bo pripravila novo ustavo.

Novi premier je sicer danes ob razkritju imen svojih ministrov zatrdil, da je v novi vladi zastopana vsa Libija. »Libija je polna kvalificiranih osebnosti in vlada prihaja iz različnih krajev po vsej Libiji,« je dejal.

Sestava al Kibovega kabineta bi naj bila po prvotnih načrtih znana že v nedeljo, po pisanju STA pa se je zavleklo zaradi sporov glede razdelitve položajev med različnimi skupinami in plemeni.