Losangeleška nadškofija bo žrtvam zlorab plačala 10 milijonov dolarjev

Škofija bo poravnala zahtevke žrtev zdaj že nekdanjega duhovnika Michaela Bakerja.

Objavljeno
13. marec 2013 10.15
Posodobljeno
13. marec 2013 10.38
California Church Abuse
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Los Angeles − Losangeleška nadškofija bo za poravnavo zahtevkov štirih moških, ki jih je v mladosti zlorabljal zdaj že nekdanji duhovnik Michael Baker, sicer obtožen nadlegovanja kar 23 dečkov, plačala skoraj deset milijonov dolarjev, poroča časnik Los Angeles Times. Dva tožnika, sicer brata, bosta vsak dobila štiri milijone dolarjev, še dva tožnika pa vsak po skoraj milijon dolarjev.

Baker je svoja dejanja, ki so se vrstila skoraj 30 let − vse od leta 1974 −, že priznal. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, so pred časom objavljeni zaupni dokumenti katoliške cerkve namreč pokazali, da se je Baker leta 1986 sestal z nekdanjim losangeleškim nadškofom, zdaj pa kardinalom Rogerjem Mahonyjem, in mu priznal skoraj sedemletno nadlegovanje dveh dečkov.

Mahoney je Bakerja odstranil iz župnišča in ga poslal na psihološko zdravljenje v Novo Mehiko, a se je Baker že prihodnje leto vrnil v župnijo, čeprav so zdravniki priporočili, naj ga nemudoma odslovijo iz duhovniškega poklica, če bo čas preživljal z mladoletniki. Kljub več zabeleženim dogodkom, ko se je znašel sam z dečki, duhovnika iz svojih vrst niso odstranili vse do leta 2000. Leta 2007 so ga obsodili zardi nadlegovanja dveh dečkov in ga zaprli, a so ga že leta 2011 izpustili na prostost.

Na Mahoneyja, ki se je kot nadškof upokojil leta 2011, se je zaradi njegove vloge pri domnevnem prikrivanju Bakerjevih zločinov vsul plaz kritik. Prejšnji mesec ga je grajal celo njegov naslednik, nadškof Jose Gomez. Mahony, ki se je za prikrivanje spolnih zlorab že večkrat opravičil, se trenutno sicer mudi v Vatikanu na konklavu.

Od leta 1950 zlorabljalo več kot 6000 ameriških duhovnikov

Škandali s spolnimi zlorabami duhovnikov ameriško katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Po podatkih organizacije BishopAccountability.org, ki spremlja te zlorabe, so žrtve vse od leta 1950 domnevne zlorabe obtožile že več kot 6000 duhovnikov. Incidenti so več pozornosti javnosti sicer dobili šele v zadnjih letih in s tem povzročil tudi nekaj sprememb v cerkvi. Ameriška škofovska konferenca je tako porabila desetine milijonov dolarjev za preiskave, programe za pomoč žrtvam ter usposabljanje otrok in učiteljev za prepoznavanje zlorab. Škofje so poleg tega tudi obljubili, da bodo vse obtožene duhovnike umaknili iz javnega življenja.