Madrid še ni potrdil nove katalonske vladne ekipe

S tem španska vlada še vedno ohranja neposredni nadzor nad Katalonijo, ki ga je uvedla po lanski razglasitvi neodvisnosti.
Fotografija: Mariano Rajoy je Torro danes pozval, naj oblikuje vlado, ki se bo lahko ohranila, bo spoštovala zakonodajo in se »resno pogovarjala«.FOTO: Andrea Comas/Reuters
Odpri galerijo
Mariano Rajoy je Torro danes pozval, naj oblikuje vlado, ki se bo lahko ohranila, bo spoštovala zakonodajo in se »resno pogovarjala«.FOTO: Andrea Comas/Reuters

Minuli konec tedna je predsednik Katalonije Quim Torra imenoval novo katalonsko vladno ekipo, v njej pa so tudi politiki, ki so bodisi v priporu bodisi so se zatekli v tujino.  Madrid zaenkrat še ni potrdil nove ekipe, s tem pa španska oblast še naprej ohranja neposredni nadzor nad pokrajino, ki ga je uvedla po lanski razglasitvi neodvisnosti.

Torra je novo vladno ekipo predstavil v soboto, v njej pa so med drugim tudi Jordi Turull in Josep Rull, ki sta trenutno v priporu, ter Antoni Comin in Lluis Puig, ki sta se pred kazenskim pregonom zatekla v tujino.
 

Novi vladi onemogočen prevzem funkcije


Madrid sedaj noče objaviti odloka o oblikovanju vlade v uradnem listu katalonske vlade, s čimer dejansko novi vladni ekipi onemogoča prevzem funkcije. Oblasti v Madridu so izbiro članov vlade opisale kot provokacijo, na spletni strani španski časnik El Pais.

Kot še pojasnjuje, bo 155. člen španske ustave, v skladu s katerim Madrid neposredno upravlja s Katalonijo, prenehal veljati, ko bo položaj prevzela nova katalonska vlada in bo njena sestava uradno objavljena v regionalnem uradnem listu.



Torra je medtem danes v novem znaku kljubovanja Madridu že obiskal v zaporu pri Madridu priprte katalonske politike, ki so tam pristali zaradi obtožb v povezavi z izvedbo prepovedanega referenduma o neodvisnosti in same razglasitve neodvisnosti 27. oktobra lani.

Torra je medtem danes v novem znaku kljubovanja Madridu že obiskal v zaporu pri Madridu priprte katalonske politike. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Torra je medtem danes v novem znaku kljubovanja Madridu že obiskal v zaporu pri Madridu priprte katalonske politike. FOTO: Sergio Perez/Reuters


»V nobeni državi Evropske unije ti zaporniki ne bi pristali v priporu zaradi kaznivih dejanj, ki so jih obtoženi,« je dejal, ko je zapustil zapor Estremera. Dodal je še, da sta Turull in Rull izrazila pripravljenost, da prevzameta funkciji v novi vladi.

Vplivno gibanje ANC, ki podpira neodvisnost Katalonije, je za danes zvečer v Barceloni in Geroni pozvalo k protestom proti nadzoru s strani Madrida in proti »izsiljevanju člena 155«, še piše AFP.
 

Komentarji: