Maduro na ulice pošilja vojsko

Venezuelske oblasti bodo na ulice poslale okoli 3000 pripadnikov policije in vojske, ki se bodo spopadli z razmahom nasilja.

Objavljeno
14. maj 2013 15.00
VENEZUELA-INSECURITY-MILITARY-DEPLOYMENT-MADURO
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Caracas − Novi venezuelski predsednik Nicolás Maduro je včeraj sporočil, da bo vlada na ulice venezuelskih mest poslala okoli 3000 pripadnikov policije in vojske, ki se bodo spopadli z razmahom nasilja.

»Odločili smo se, da se bomo z vsem srcem in dušo borili za bolj varno državo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob napovedi operacije Varna domovina 2013 dejal Maduro.

Vojska bo po njegovih besedah prečesala najmanj varne dele države, med drugim tudi soseski Sucre in Baruta v prestolnici Caracas, ki sicer leži v državi Miranda, katere guverner je poraženi opozicijski predsedniški kandidat Henrique Capriles. Na seznamu krajev, kamor bodo vojsko poslali med prvimi, je tudi država Lara, ki velja za opozicijsko, pa tudi druge regije s protisocialističnimi nagnjenji, med njimi Zulia na severozahodu in Carabobo na severu države.

»Nisem diktator, a zaščititi moram venezuelske otroke,« je po pisanju AFP še dejal Maduro in dodal, da bodo vojake sčasoma poslali v vsako regijo.

Slabe izkušnje z vojsko in ohranjanjem reda

Ob novi načrt venezuelskih oblasti se je po poročanju tiskovne agencije Reuters že obregnila ena od vidnejših organizacij za človekove pravice, ki medni, da je vojska usposobljena za spopade v bitkah in ohranjanje javnega miru, ne pa za preprečevanje kriminala.

Sicer pa imajo Venezuelci slabe izkušnje tudi z vojsko in njenim ohranjanjem reda. Ko je vojska leta 1989 zatrla izgrede zaradi povišanja cen goriva, je bilo namreč ubitih stotine, po nekaterih navedbah pa celo tisoče ljudi, krvavi dogodki pa so za vedno zaznamovali zamisli o uporabi vojske pri nadzorovanju civilistov. »Oborožene sile so zdaj drugačne,« je sicer pred dnevi na vprašanje o morebitnih zlorabah človekovih pravic odgovoril Maduro.