Madžarska: Izvenzakonska skupnost ni družina

Ustavni sodniki so se strinjali, da so nekatere določbe v družinskem zakoniku v neskladju z ustavo.

Objavljeno
17. december 2012 15.15
Posodobljeno
17. december 2012 15.15
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Budimpešta - Madžarsko ustavno sodišče je dele družinskega zakonika, ki se nanašajo na opredelitev družine ter urejajo dedovanje, danes razglasilo za protiustavne, po povzemanju Slovenske tiskovne agencije poroča madžarska MTI. Varuh človekovih pravic Mate Szabo je namreč omenjene dele zakonika ocenil kot diskriminatorne in se zato obrnil na ustavno sodišče.

Ustavni sodniki so se strinjali, da so nekatere določbe v družinskem zakoniku v neskladju z ustavo. Kot so ocenili, je družina »definirana preveč restriktivno«, saj so življenjski partnerji iz opredelitve družine izključeni.

Zaradi tega so diskriminirani ne samo istospolni pari, ampak tudi tisti heteroseksualni pari, ki se odločijo za skupno življenje v neki drugačni zvezi, kot je zakonska, je ustavno sodišče opozoril ombudsman. Celo življenjski partnerji, ki že več let skupaj vzgajajo otroke, a niso poročeni, po družinskem zakoniku ne predstavljajo družine.

S tem je dalo sodišče zaušnico koalicijskim krščanskim demokratom (KDNP), po pisanju STA ocenjujejo madžarski mediji. Ti so namreč vztrajali na skrajno konservativni definiciji družine, ki kot družino priznava le poročeni par ali skupnost staršev in otrok.

Glede pravil o dedovanju pa so ustavni sodniki odločili, da niso v skladu z veljavnimi določbami v civilnem zakoniku, zato jih je treba uskladiti.