Malezijsko letalo ni strmoglavilo tam, kjer so ga iskali

Nova faza iskalne akcije se bo predvidoma začela avgusta, trajala pa bo največ leto dni.

Objavljeno
29. maj 2014 13.22
MALAYSIA-AIRLINES/PINGS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Canberra − Malezijsko letalo ni strmoglavilo na območju v južnem Indijskem oceanu, kjer so zaznali domnevne signale črnih skrinjic in kjer so ga iskali več tednov, piše Slovenska tiskovna agencija. Kot so danes sporočile pristojne avstralske oblasti, je ameriška mini podmornica Bluefin-21 preiskala celotno območje, a tam ni ostankov letala, ki ga pogrešajo od 8. marca.

Iskanje razbitin malezijskega boeinga 777, ki je z 239 ljudmi na krovu z radarjev izginil 8. marca, so zato na omenjenem območju v sredo končali. Avstralska ladja Ocean Shield, ki prevaža mini podmornico, je že zapustila območje, piše STA.

Podmornica je preiskovala 850 kvadratnih kilometrov veliko območje, kjer so ladje aprila zaznale signale, za katere so domnevali, da jih oddajata črni skrinjici letala. Pojavljajo se sicer dvomi, da je šlo dejansko za tovrsten signal, in kot je danes ocenil predstavnik ameriške mornarice Michael Dean, bi bil lahko vir tudi drug.

V avstralskem koordinacijskem centru JACC, ki vodi iskalno akcijo, so pojasnili, da se bo zdaj začela nova faza iskalne akcije, in sicer naj bi s posebno opremo pregledali območje, za katero še ne obstajajo karte morskega dna, ter določili novo območje iskanja pogrešanega letala, piše STA.

Kitajska raziskovalna ladja Zhu Kezhen že kartira morsko dno, kar je del priprav na iskalno akcijo, ki se bo začela predvidoma avgusta in bo trajala največ leto dni.