Malo je manjkalo, pa bi Ciril in Metod izgubila avreolo

Slovaki so protestirali proti izdaji spominskih dvoevrskih kovancev, na katerih bi bila misijonarja brez svetniški sijev.

Objavljeno
05. julij 2013 17.02
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Danes na Slovaškem praznujejo državni praznik, dan bratov Cirila in Metoda. Ker je letos 1050. obletnica njunega­ prihoda na ozemlje nekdanje Velikomoravske, je slovaška banka izdala spominski dvoevrski kovanec z njuno podobo. Pri tem se je zapletlo.

Zaplet s kovancem

Slovaški mediji poročajo o zapletu z izdajo spominskega kovanca za dva evra s podobo svetnikov. Osnutku kovanca so lani nasprotovali v nekaterih državah Evropske unije, češ da krši evropsko načelo ločitve cerkve od države oziroma nevtralnost držav do veroizpovedi. Kovance morajo namreč podpreti vse države z evrsko valuto.

Zato je slovaška narodna banka kot kompromisni predlog izbrisala svetniška sija na podobi svetnikov, kar je sprožilo proteste na Slovaškem. Na koncu so Slovaki vendarle izdali kovanec s prvotno zamišljeno podobo Cirila in Metoda z avreolama vred.

Zanimanje za kovance pa je po poročanju medijev tolikšno, da je morala narodna banka omejiti nakup na največ 50 kovancev na osebo.

Bizantinska misijonarja, brata Ciril in Metod, po rodu iz grškega Soluna, sta na ozemlju tedanje slovanske države Velikomoravske preživela 20 let in sta med najpomembnejšimi osebnostmi srednjeveške slovaške zgodovine. Njuna priljubljenost se kaže tudi z njima posvečenim državnim praznikom 5. julija. »Odigrala sta pozitivno vlogo pri iskanju identitete in zgodovinskih korenin naroda,« je za časopis The Slovak Spectator povedal Vladimír Turčan, kustos arheološkega muzeja v Bratislavi.

Kdo vse si lasti Cirila in Metoda

Seveda si Cirila in Metoda ne »lastijo« zgolj na Slovaškem. Brata, ki ju je papež Janez Pavel II. leta 1980 razglasil za sozavetnika Evrope, sta tudi simbol solidarnosti in slovanske enotnosti, spomin nanju pa z državnim praznikom ohranjajo tudi na Češkem, v Ukrajini, Rusiji in Bolgariji.

Nanju so se sklicevali tudi Slovenci v času narodnega preporoda, predvsem na Koroškem, kjer celovška slovenska župnija še danes nosi njuno ime. Tokrat je praznovanje na Slovaškem še posebej slovesno, saj mineva 1050 let od prihoda bratov svetnikov na tamkajšnje ozemlje.

Po državi je bilo danes več prireditev v spomin nanju, osrednjo državno slovesnost so pripravili v kraju Nitra, enem od glavnih zgodovinskih središč Velikomoravske. Na praznovanje je prišlo veliko cerkvenih dostojanstvenikov iz Evrope, kot posebni odposlanec papeža Frančiška tudi slovenski kardinal Franc Rode.