Mandat začenja pet novih članic varnostnega sveta ZN

Za mandat dveh let so bile izvoljene Jordanija, Čad, Čile, Litva in Nigerija.

Objavljeno
01. januar 2014 08.25
Posodobljeno
01. januar 2014 11.00
UN Syria
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
New York − Z 31. decembrom je potekel mandat petim članicam varnostnega sveta OZN, namesto njih pa so bile po pisanju Slovenske tiskovne agencije za mandat dveh let izvoljene Jordanija, Čad, Čile, Litva in Nigerija. Te se bodo danes pridružile petim drugim voljenim članicam ter petim stalnim članicam − ZDA, Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji in Franciji.

Iz varnostnega sveta so se poslovili Maroko, Togo, Pakistan, Gvatemala in Azerbajdžan. Slednji je pred dvema letoma na volitvah premagal Slovenijo. Do konca leta 2014 ostajajo v varnostnem svetu še Avstralija, Luksemburg, Argentina, Ruanda in Južna Koreja, piše STA.

Generalna skupščina ZN je 17. oktobra v varnostni svet za obdobje od začetka leta 2014 do konca leta 2015 izvolila Čad, Čile, Litvo, Nigerijo in Savdsko Arabijo, vendar je slednja že naslednji dan sporočila, da se položaju odpoveduje. Rijad je sporočil, da sedež zavrača, ker da ima varnostni svet ZN dvojne standarde; ni uspel posredovati v Siriji ter rešiti izraelsko-palestinskega spora ter je dovolil širjenje orožja za množično uničenje po Bližnjem vzhodu, so zatrdili.

Po krajših pogovorih je bila prazen sedež nato pripravljena zasesti Jordanija, ki je bila izvoljena 6. decembra in bo že januarja predsedovala temu najpomembnejšemu organu ZN. Jordanija je bila doslej že dvakrat članica varnostnega sveta. Država za uvod načrtuje odprto razpravo o vojnah in iskanju trajnega miru, kjer bo glavna govornica kanadska zgodovinarka Margaret MacMillan, potekala pa bo tudi odprta razprava o Bližnjem vzhodu, piše STA.

Januarja je v varnostnem svetu ZN med drugim predvideno podaljšanje mandata misijama ZN na Cipru in v Srednjeafriški republiki. Nadaljevale se bodo razprave o drugih kriznih žariščih, med drugim o Siriji, Južnem Sudanu in Jemnu.