Martin Schulz novi predsednik evropskega parlamenta

Za nemškega socialdemokrata je glasovalo 387 poslancev.

Objavljeno
17. januar 2012 09.50
Posodobljeno
17. januar 2012 09.50
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Strasbourg - Evropski poslanci so v prvem krogu tajnega glasovanja v Strasbourgu za novega predsednika Evropskega parlamenta danes izvolili nemškega socialdemokrata Martina Schulza. Poslanci so ga podprli s 387 glasovi. 56-letni poslanec se je že zahvaljuje svojemu predhodniku, ki je po njegovih besedah simbol zmage demokracije. Dosedanji predsednik Jerzy Buzek za položaj ni znova kandidiral.

Nemški socialdemokrat, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP znan po ostri retoriki, je že obljubil, da bo povečal vpliv evropskega parlamenta pri reševanj krize evra. Prizadeval si bo tudi za še tesnejšo povezanost članic EU.

Schulz je deset let deloval kot župan mesta Wuerselen na zahodu Nemčije, član evropskega parlamenta pa je vse od leta 1994. Poleg njega sta se za položaj predsednika potegovala še britanska poslanca Nirj Deva in Diana Wallis. Oba sta prejela okoli 140 glasov.

Novi predsednik parlamenta je javnost sicer najbolj poznan po sporu z nekdanjim italijanski premierom Silviom Berlusconijem. Ta je leta 2003 dejal, da bi bil Schulz idealni kandidat za stražarja v nacističnem koncentracijskem taborišču. Takratni italijanski premier se je pozneje opravičil, a njegove besede niso bile pozabljene.

Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu je na Twitterju že čestitala svojemu članu. Čestitke je izrekla tudi slovenska poslanka Tanja Fajon, Romana Jordan Cizelj pa je izrazila upanje, da bo »izkazal doslej skriti lastnosti: strpnost in povezovalnost.«