Martin Schulz spet na čelu evropskega parlamenta

Za Schulza, ki je vodil parlament že zadnje poltretje leto, je položaj na čelu EP bolj kot ne »tolažilna nagrada«.

Objavljeno
01. julij 2014 14.21
Martin Schulz
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Strasbourg — Več kot mesec dni po volitvah je evropski parlament na prvem zasedanju že v prvem krogu izbral svojega predsednika: nemškega socialdemokrata Martina Schulza.

Od 612 veljavnih glasov jih je bilo 409 oddanih zanj. Za 58-letnega Schulza, ki je vodil parlament že zadnje poltretje leto, je položaj na čelu neposredno izvoljene institucije bolj kot ne »tolažilna nagrada«, saj je na volitvah nastopil kot kandidat za predsednika evropske komsije. Poleg tega si je po volitvah, na katerih je njegova S&D osvojila drugo mesto, zaželel visok položaj v evropski komisiji. Ker ima vsaka članica le enega komisarja in ker ima v Nemčiji v vladi glavno besedo desnosredinska naveza CDU/CSU, Schulz ni mogel uresničiti svojih ambicij.

»Smo vir legitimnosti v EU,« je Schulz pred izvolitvijo polaskal poslancem. Poslanci da predstavljajo 507 milijonov prebivalcev Unije in sprejemajo zakonodajo v njihovem imenu. Kandidati za predsednika so bili še trije: Avstrijka Ulrike Lunacek (zeleni), Španec Pablo Iglesias (radikalna levica) in Sajjad Karim iz evroskeptičnih britanskih torijcev. Vsi trije so imeli vlogo obrobnih kandidatov. V drugi polovici petletnega mandata bo na čelu parlamenta predvidoma predstavnik desnosredinske EPP.

V novem evropskem parlamentu je 751 poslancev, med njimi jih je osem iz Slovenije. Vsaj v praksi bo delovala velika koalicija EPP in S&D. Ker so se na volitvah okrepile evroskeptične in nacionalistične skupine, bo delo parlamenta v prihodnjem obdobju bolj dinamično in tudi težava. Evroskeptikom, zbranim okoli UKIP Britanca Nigela Faraga, je uspelo sestaviti poslansko skupino in pričakujejo večjo vlogo v parlamentarnih delovnih telesih, čeprav razlagajo, da je njihov cilj uničiti institucijo.

Pri ustanavljanju poslanske skupine sta bila doslej manj uspešna voditelja francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen in njen nizozemski tovariš Geert Wilders. Skrajni desničarji sicer imajo v strasbourško-bruseljskem parlamentu šestdeset oziroma dvakrat več poslancev kot v prejšnjem mandatu, toda za ustanovitev poslanske skupine potrebujejo poslance iz najmanj sedmih članic. Če ustanovijo poslansko skupino, so upravičeni do več denarja in drugih privilegijev.

Ob imenovanju vodstva parlamenta se bodo poslanci lotili še prvih vsebinskih tem. Tako bo jutri pred njimi nastopil italijanski premier Matteo Renzi in predstavil program njihovega polletnega predsedovanja Uniji. S predsednikom evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom in prvim človekom evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem bodo razpravljali o dosežkih vrha EU prejšnji teden. Z odločitvijo vrha, da bo kandidat za predsednika komisije Jean-Claude Juncker, je parlamentu uspelo doseči nezanemarljivo zmago.