Med razbitinami našli črno skrinjico alžirskega letala

Na območje strmoglavljanja so poslali enoto francoske vojske. Med razbitinami letala so že našli prvo črno skrinjico.

Objavljeno
25. julij 2014 08.21
Posodobljeno
25. julij 2014 08.36
BURKINA-ALGERIA-AVIATION-FRANCE-TRANSPORT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Bamako − V Maliju, nedaleč od meje z Burkino Faso, so našli razbitine od včeraj pogrešanega potniškega letala MD-83, ki ga je alžirska družba Air Algérie najela pri španski letalski družbi Swiftair, in je s 116 potniki in člani posadke z radarjev izginilo kmalu po vzletu. Informacijo so že potrdili tako pri burkinafaški vojski kot v uradu francoskega predsednika.

»Našli smo alžirsko letalo. Razbitine so našli 50 kilometrov severno od burkinafaške meje,« je po poročanju agencije AFP dejal general General Gilbert Diendiere. Podrobnosti ni pojasnil. Iz urada francoskega predsednika Françoisa Hollanda so danes sporočili, da so letalo identificirali, kljub temu, da je razpadlo. Na območje strmoglavljanja so poslali enoto francoske vojske − francoske sile so namreč v okviru Operacije Serval še vedno nameščene v Maliju −, ki bo zavarovala prizorišče nesreče in zbrala dokaze. Preiskovalci so med razbitinami letala že našli prvo črno skrinjico, ki jo bodo zdaj prepeljali v malijsko mesto Gao, poroča AFP.

Predsednik Hollande je svojcem in prijateljem žrtev izrazil sožalje. Na letalu, ki je bilo namenjeno iz burkinafaškega glavnega mesta Ouagadougou v Alžir, je bilo namreč kar 51 od 116 potnikov in članov posadke Francozov. Poleg tega je bilo na letalu še 27 državljanov Burkine Faso, osem Libanoncev, šest Alžircev, pet Kanadčanov, štirje Nemci, dva Luksemburžana in po en državljan Švice, Belgije, Egipta, Ukrajine, Nigerije, Kameruna in Malija. Šestčlanska posadka je bila iz Španije. Informacija, da je bila med potniki letala tudi nečakinja nekdanjega kubanskega voditelja Fidela Castra se je izkazala za napačno. Mariela Castro, hčerka zdajšnjega kubanskega voditelja Raula Castro, je namreč sporočila, da je doma na Kubi, a da so jo obvestili, da je bila na krovu leta AH5017 potnica z enakim imenom.

Nesrečo povzročilo slabo vreme?

Natančen vzrok nesreče še ni znan in preiskava še poteka, a preiskovalci so doslej ugotovili, da je letalo razpadlo ob trku s tlemi. Kot je za radio RTL dejal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, domnevajo, da je letalo strmoglavilo zaradi slabih vremenskih razmer, čeprav za zdaj ne izključujejo še nobene teorije. Francoski minister za promet Frederic Cuvillier pa je dejal, da močan vonj po gorivu na prizorišču strmoglavljenja in razbitine, ki so raztresene po relativno majhnem območju, kažejo na to, da je vzrok nesreče povezan z vremenskimi razmerami, tehnično težavo ali kombinacijo teh vzrokov.

Slabe vremenske razmere na predvideni poti letala so kot morebiten vzrok za nesrečo omenjali že včeraj. Tako je francoski predsednik Hollande dejal, da je posadka letala, preden so z njo izgubili stik, sporočila, da zaradi težavnih vremenskih pogojev spreminjajo smer letenja; informacijo pa je potrdil tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius. Že pred tem je neimenovani vir pri Air Algérie dejal, da letalo ni bilo daleč od alžirske meje, ko so posadko prosili, naj zaradi slabe vidljivosti in nevarnosti trka z drugim letalom na poti med Alžirom in Bamakom spremeni smer. »Stik so potem izgubili,« je dodal. Da je pogrešano letalo spremenilo smer, je potrdil tudi burkinafaški minister za promet Jean Bertin Ouedrago, ki pa je sporočil, da je pilot to potezo predlagal sam, saj je na območju predvidene poti divjalo neurje.

Najhujše letalske nesreče v Alžiriji

Alžirska letalska industrija ima za sabo slabo leto. Ena najhujših letalskih nesreč v Alžiriji se je namreč zgodila februarja, ko je na severovzhodu države v slabih vremenskih razmerah strmoglavilo vojaško letalo C-130, na krovu katerega je bilo 78 potnikov − v nesreči jih je umrlo več kot 70, poroča AFP.

Decembra 2012 sta v bližini mesta Tlemcen med treningom trčili vojaški letali, pri čemer sta umrla oba pilota. Mesec dni pozneje je na jugu Francije strmoglavilo vojaško tovorno letalo, ki je prevažalo papir za tiskanje bankovcev. V nesreči je umrlo vseh pet vojakov in predstavnik centralne banke, ki so bili na krovu.

Najhujša nesreča civilnega letala v alžirski zgodovini pa se je marca 2003 zgodila v puščavskem mestu Tamanrasset. V nesreči potniškega letala družbe Air Algérie, ki je strmoglavilo ob vzletu, potem ko so enega od motorjev zajeli plameni, sta umrla 102 potnika, nesrečo pa je preživel le mladi alžirski vojak, ki pa je bil hudo ranjen.