Mednarodno sodišče tudi proti darfurskim upornikom

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča je potem, ko je sudanskega predsednika obtožil genocida, napovedal tudi pregon poveljnikov darfurskih upornikov, odgovornih za smrt pripadnikov mirovne misije.

Objavljeno
17. julij 2008 20.53
STA/Do.P.
STA/Do.P.

New York - Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo se je danes - štiri dni po tem, ko je sudanskega predsednika Omarja al Baširja obtožil odgovornosti za genocid v Darfurju - zavezal, da bo kazenskopravno preganjal poveljnike darfurskih upornikov, ki so odgovorni za lansko smrt desetih pripadnikov misije Afriške unije.

 

Kot je novinarjem na sedežu Združenih narodov v New Yorku razkril Moreno-Ocampo, bo svojo pozornost sedaj usmeril na upornike v sudanski pokrajini Darfur. ICC po besedah tožilca razpolaga z imeni odgovornih za napad upornikov na oporišče pripadnikov misije AU v kraju Haskanita na jugu Darfurja, v katerem je bilo septembra lani ubitih deset vojakov AU.

 

"Imamo informacije o imenih dveh poveljnikov, ki sta domnevno odgovorna za to," je povedal Moreno-Ocampo ob prihodu na slovesnost ob današnji deseti obletnici Rimskega statuta o ustanovitvi ICC. "Primer moramo dokazati," je ob tem opozoril tožilec, obenem pa darfurske upornike pozval, naj sodišču predložijo potrebne dokaze in preprečijo vse nadaljnje zločine.

 

"Uporniki morajo nadzorovati svoje ljudi in morajo pomagati sodišču, mu posredovati informacije o tistih, ki so zagrešili zločin v Haskaniti, in jih celo aretirati," je dejal Moreno-Ocampo. "Vsak napad na pripadnike mirovnih sil je zločin pod njegovo jurisdikcijo," vključno z napadom, v katerem je bilo 8. julija na severu Darfurja ubitih sedem pripadnikov mešane misije ZN in AU, je še poudaril tožilec.