Medvedjev obiskal sporne Kurilske otoke

Japonska stran je sporočila, da obisk pomeni korak nazaj pri »vzpostavljanju pozitivnega ozračja v japonsko-ruskih odnosih«.

Objavljeno
03. julij 2012 16.38
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Moskva − Obisk bo po pisanju Slovenske tiskovne agencije najverjetneje znova zaostril odnose med Tokiom in Moskvo.

Medvedjev je obisk začel na otoku Kunašir, ki se nahaja v neposredni bližini najsevernejšega japonskega otoka Hokaido. To je sicer že njegov drugi obisk na spornem otočju. Prvi obisk novembra 2010, ko je bil predsednik Rusije, je sprožil burne odzive vlade v Tokiu.

Japonska in Rusija nista nikoli uradno podpisali mirovnega sporazuma po drugi svetovni vojni, ker se Tokio noče odreči otočju, ki ga je takratna Sovjetska zveza zasedla ob koncu vojne. Japonska trdi, da štirje najjužnejši otoki v verigi, ki jih na Japonskem imenujejo Severna ozemlja, pripadajo njej, spor pa obremenjuje odnose med velikima silama ter ovira trgovino in investicije.

Medvedjev je otočje obiskal z veliko delegacijo, v kateri so še namestnica premiera Olga Golodec, predsednikov odposlanec za ruski Daljni vzhod Viktor Išajev in minister za regionalni razvoj Oleg Govorun.

Po napovedih ruskih medijev naj bi vladna delegacija obiskala vrsto industrijskih in drugih objektov in se srečala z tamkajšnjimi prebivalci, še piše STA.

Korak nazaj

Japonska je zaradi obiska na pogovor takoj poklicala ruskega veleposlanika in mu izrazila protest. Japonski zunanji minister Koičiro Gemba je dejal, da obisk pomeni korak nazaj pri vzpostavljanju pozitivnega ozračja v japonsko-ruskih odnosih. Njegov ruski kolega Sergej Lavrov pa je v Moskvi dejal, da obisk Medvedjeva na Kurilih ni bil nič nenavadnega. »Ruski premier je bil na načrtovanem obisku znotraj države, med katerim se je posvetil družbenemu in gospodarskemu razvoju tega strateško pomembnega območja Rusije,« je dejal Lavrov.