Mehika: jezni učitelji nad urade političnih strank

Učitelji, nezadovoljni z reformo izobraževalnega sistema, so  preplavili ulice Chilpancinga v zvezni državi Guerrero.

Objavljeno
25. april 2013 15.27
MEXICO-EDUCATION-REFORM-TEACHERS-PROTEST
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ciudad de Mexico − Mehiški učitelji, nezadovoljni z reformo izobraževalnega sistema, so v sredo preplavili ulice Chilpancinga, glavnega mesta mehiške zvezne države Guerrero, piše Slovenska tiskovna agencija.

Protesta proti strankam, ki so glasovale za reformo, se je v Chilpancingu udeležilo na tisoče članov učiteljskega sindikata CETEG, kmetov in študentov. Protestniki so zahtevali umik decembra sprejetega zveznega zakona, ki določa, da morajo učitelji za pridobitev službe ali napredovanje opraviti posebne teste.

Sindikati reformi nasprotujejo, saj bi lahko vodila v množično odpuščanje učiteljev, mnogi pa se tudi bojijo, da bi nov zakon lahko tlakoval pot za privatizacijo izobraževalnega sistema, piše britanski BBC.

Protestniki nad urade političnih strank

Nekateri protestniki so po pisanju STA svojo jezo znesli nad pisarnami političnih strank, ki so jih zažigali in uničevali njihovo lastnino.

Župan Chilpancinga Mario Moreno je zvezne varnostne sile že zaprosil za okrepitve. »Kot občina se nismo sposobni soočiti z množico 4000 ali 5000 ljudi,« je dejal Moreno, potem ko se policija ni vmešala v uničevalski pohod nekaterih protestnikov.

Guverner Guerrera Angel Aguirre je protestnike označil za vandale in posvaril, da so oblasti že izdale naloge za aretacijo za tiste, ki storili zločine.

Protesti že več tednov

Protesti zaradi nezadovoljstva z omenjeno reformo sicer v Mehiki potekajo že nekaj tednov. Učitelji so dvakrat blokirali avtocesto med prestolnico Ciuadad de Mexico in obmorskim letoviščem Acapulco, medtem ko so študentje v zvezni državi Michoacan blokirali dve zvezni avtocesti, dodaja STA.

Protesti so v zadnjih tednih potekali tudi v Oaxaci, ki je skupaj z Guerrerom in Michoacanom ena najrevnejših mehiških zveznih držav.