Mehiška vojska zasegla »zgodovinsko« količino drog

Vojska je zasegla več kot 15 ton metamfetaminov in ostalih substanc, potrebnih za izdelavo prepovedanih drog.

Objavljeno
10. februar 2012 11.26
Posodobljeno
10. februar 2012 11.34
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ciudad de Mexico − Mehiška vojska je v zvezni državi Jalisco včeraj zasegla več kot 15 ton metamfetaminov in ostalih substanc, potrebnih za izdelavo prepovedanih drog. Po njihovih podatkih gre za največji zaseg tovrstnih surovin v zadnjih petih letih, ko se je razmahnila vojna proti mamilarskim kartelom.

Vojska je velik in moderno opremljen kompleks, v katerem je bilo najverjetneje zaposlenih več kot deset ljudi, odkrila med preiskavo ene od kmetij v mestu Tlajomulco de Zuniga, kjer sta v zadnjem času delovala predvsem rivalska kartela Sinaloa, ki jo vodi najvplivnejši mehiški mamilarski lord Joaquin »El Chapo« Guzman, in kartel Los Zetas, ki ga sestavljajo večinoma vojaški dezerterji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O aretacijah ne poročajo, niti niso pojasnili, v lasti katerega kartela je bil laboratorij.

Po podatkih Urada Združenih narodov za droge in kriminal so sintetične droge za kartele zanimive, saj jih je moč izdelati malodane posod, kjer so dostopne surovine. Za razliko od kokaina, ki ga morajo uvoziti iz Južne Amerike, lahko namreč laboratorije za izdelavo sintetičnih drog postavijo malodane na meji z Združenimi državami.

Kot piše v poročilu, ki ga je mehiške vojska objavila na začetku februarja, so vse od leta 2006 odkrili in uničili 646 laboratorijev in zasegli več kot 45 ton metamfetaminov. Po podatkih medijev je v nasilju, povezanem s prepovedanimi drogami, v zadnjih petih letih umrlo več kot 50.000 ljudi.