Melania poskrbela, da si je Trump premislil

Prva dama naj bi pomagala prepričati predsednika ZDA, da je podpisal ukaz o koncu ločevanja družin na meji z Mehiko.
Fotografija: Melania je odločilno vplivala na svojega moža. FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
Melania je odločilno vplivala na svojega moža. FOTO: Jim Watson/AFP

Washington – Melania Trump je zadnjih nekaj dni delovala v zakulisju Bele hiše in spodbujala predsednika Donalda Trumpa, da konča izvajanje politike, ko so na meji dosledno ločevali otroke od staršev, ki so skušali nezakonito vstopiti v ZDA. Politika je bila deležna obsodb ne le tako med demokrati kot republikanci ampak po celem svetu, proti ločevanju pa se je pred dnevi javno izrazila tudi prva dama.



Melania je bila kljub javni izjavi proti ločevanju deležna številnih kritik, da ni naredila več. Revija Vanity Fair jo je celo primerjala s francosko kraljico Marijo Antoaneto, ker je dala v javnost izjavo, ki pa je namigovala, da sama tako ali tako ne more nič narediti. Skupaj z možem sta nato gostila španskega kralja in kraljico, s katero je Melania, kot je zapisala na twitterju, med čajem govorila o načinih »kako pozitivno vplivati na otroke.«



Številni ameriški mediji poročajo, da je Melania imela več zasebnih pogovorov s svojim možem, je za CNN povedal predstavnik Bele hiše, med katerimi je Trumpa prepričevala, da naj naredi vse v svoji moči za končanje ločevanja otrok od staršev. Sevničanka je spodbujala hitro sprejetje zakonodajne rešitve v kongresu, hkrati pa tudi moža, da ukrepa sam. Trump je nato v sredo zvečer podpisal izvršilni ukaz za konec ločevanja otrok. »Moja žena ima glede tega zelo trdna stališča,« je ob podpisu ukaza povedal predsednik in dodal: »Mislim, da vsak, ki ima srce, tako čuti – ne maramo, da so družine ločene.«

Na spremembo so vplivali tudi drugi člani Trumpove družine, predvsem njegova hči Ivanka Trump, ki deluje tudi kot predsednikova svetovalka. »Omenil je, da ga je njegova hči Ivanka spodbujala, naj konča politiko ločevanja ter da je tudi sam spoznal, da jo je treba končati, da so podobe boleče,« je za ameriške medije povedal republikanski senator Carlos Curbelo.

Po podpisu izvršnega ukaza se je Ivanka svojemu očetu zahvalila na twitterju, ker je »ključno ukrepal in končal politiko ločevanja« na meji.

Komentarji: