Angela Merkel: Evropa bo iz krize izšla močnejša

Nemška kanclerka je v novoletni poslanici opozorila, da bo leto 2012 zahtevno, še posebej za območje evra.

Objavljeno
31. december 2011 10.05
Posodobljeno
31. december 2011 10.05
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Berlin - »Nemčiji gre dobro, čeprav bo prihodnje leto zagotovo težje od leta 2011,« je po poročanju Slovenske tiskovne agencije nemška kanclerka Angela Merkel dejala v govoru, ki ga bo nemška televizija predvajala danes zvečer.

Spomnila je, da je letošnje leto zaznamovalo več pomembnih dogodkov, med drugim nemiri v arabskem svetu in jedrska katastrofa na Japonskem. V težavah se je znašla tudi Evropa. »Zaradi dolžniške krize smo še vedno v primežu negotovosti,« je dejala.

Merklova je ob tem stopila v bran EU. Med prednostmi, ki jih je v minulih 50 letih prinesla evropska povezava, je naštela: »Mir, svoboda, pravičnost, človekove pravice in demokracija.« Čeprav bo pot okrevanja, ki čaka Evropo, dolga, je kanclerka prepričana, da bo stara celina iz krize izšla močnejša.

»Verjemite, da počnem vse za to, da bi okrepili evro. Vendar bo to mogoče le, če se bo Evropa naučila lekcij iz preteklosti,« je po poročanju STA dejala Merklova. Skupna evropska valuta bo po njenem mnenju resnično uspešna, če se bo sodelovanje v Evropi okrepilo.

Optimistična je tudi glede Nemčije. »Imamo dobre razloge za to, da smo optimistični,« je dejala ter spomnila na visoko konkurenčnost nemškega gospodarstva ter nizko stopnjo brezposelnosti. Nemčija naj bi v letu 2012 sicer beležila le 0,5- do enoodstotno rast bruto domačega proizvoda, medtem ko za letos pričakujejo triodstotno rast.