Merklova: Brez podnebnega dogovora se bo globalno segrevanje pospešilo

Nemška kanclerka je poudarila, da je napočil skrajni čas za dogovor o zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov.

Objavljeno
17. julij 2012 16.47
Germany Financial Crisis
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Berlin - »Čas je ključnega pomena,« je v Berlinu med mednarodnem srečanjem predstavnikov iz 35 držav, ki se pripravljajo na podnebno konferenco v Katarju, povedala nemška kanclerka Angela Merkel.

Na tiskovni konferenci je po poročanju Guardiana opozorila, da se bo raven globalnega segrevanja v prihodnjih letih dramatično povišala, če največje svetovne onesnaževalke ne bodo ukrepale. Po njenih besedah je ključno sprejetje podnebnega dogovora, s katerim se bodo države zavezale k omejitvi izpusta toplogrednih plinov.

Po maratonskih pogajanjih v Durbanu decembra lani so udeleženke podnebne konference Združenih narodov sklenile, da bodo pogajanja o novem sporazumu o omejevanju izpusta toplogrednih plinov sprejele leta 2015. Kot smo že poročali, bo sporazum za vse države uvedel enak pravni režim glede uresničevanja zavez,  uresničevati pa ga bodo predvidoma začeli leta 2020.

Merklova je k sklenitvi dogovora sicer pozvala dan po tem, ko je nemški minister za okolje v intervjuju za Bild izrazil dvom, da bo Nemčija dosegla svoje podnebne cilje. Za dosego cilja bi moralo do leta 2020 po nemških cestah voziti milijon električnih avtomobilom, poraba elektrike pa bi se morala znižati za 10 odstotkov. V začetku letošnjega leta je v Nemčiji le nekaj več kot 4500 električnih vozil.