Merklova predstavlja veliko koalicijo

Država dobiva konservativno vodeno vlado z levosredinskimi programi.

Objavljeno
15. december 2013 20.36
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Kanclerka Angela Merkel je dan po glasovanju socialdemokratske partnerice za veliko koalicijo z unijo CDU/CSU predstavila svoje ministre, med katerimi bo finance in proračun spet vodil Wolfgang Schäuble, predsednik SPD Sigmar Gabriel pa bo »super minister« za gospodarstvo in energijo.

Dolgoletni krščanskodemokratski kanclerki bo tudi v tretjem mandatu in drugi veliki koaliciji stal ob strani Wolfgang Schäuble, tudi zdaj kot finančni minister z velikim vplivom na nemško evrsko in evropsko politiko. Predsednik koalicijske partnerice SPD Sigmar Gabriel bo s prevzemom gospodarskega in energetskega resorja »super minister« na domačem terenu in čeprav se mnogi analitiki že sprašujejo, kako bo lahko združil samostojno politiko svoje stranke z nujno disciplino v vladi, je 54-letni politik iz Spodnje Saške z odličnim vodenjem koalicijskih pogajanj pokazal svoje sposobnosti.

Popustljivost konservativnih zmagovalcev zadnjih parlamentarnih volitev, zaradi katere Nemčija zdaj dobiva najnižjo zajamčeno plačo, delno nižanje pokojninske dobe in številne druge socialdemokratske programe, se bo verjetno vseeno končala pri mejah, kot jih bo začrtala Angela Merkel. Ko je Gabriel zaradi prisluškovalne afere ameriške tajne službe NSA predlagal prekinitev čezatlantskih trgovinskih pogajanj, ga je kanclerka hitro ustavila; ZDA so zanjo preveč pomemben partner in verjame, da morata Evropa in Amerika probleme reševati skupaj. Gabriel se bo lahko dokazal pri obračunavanju z dolgoletno politiko slabo premišljenih energetskih subvencij, zaradi katerih so uspehi pri razvijanju obnovljivih energetskih virov kamen za vratom nemškega gospodarstva. Socialdemokratski prvak je v prvi veliki koaliciji Angele Merkel med leti 2005 in 2009 deloval kot minister za okolje, varstvo narave in varnost jedrskih reaktorjev, zato pri obračunavanju z morda najbolj perečim problemom nemškega razvoja ni novinec.

Socialdemokrat Frank-Walter Steinmeier bo ponovno prevzel vodenje diplomacije, zato pa je kanclerka Merklova presenetila z imenovanjem Ursule von der Leyen za obrambno ministrico. Prva ženska na tem položaju se je doslej izkazala kot ministrica za delo in socialo in v prvi veliki koaliciji za družine, starejše, ženske in mladino. Tokrat bo poskušala vrniti dober glas obrambnemu ministrstvu, ki so ga v zadnjem času pretresale številne afere. Dosedanji obrambni minister Thomas de Maizière vseeno ne bo odšel v politični pokoj. Preselil se bo v notranje ministrstvo, dosedanji notranji minister Hans-Peter Friedrich pa v kmetijsko. Bavarska CSU z Gerdom Müllerjem daje tudi ministra za gospodarsko sodelovanje in razvoj in z Alexandrom Dobrindtom ministra za promet. Po nalogu svojega šefa bavarskega premiera Horsta Seehoferja bo vplivni 43-letni politik poskušal vpeljati cestnine na nemških avtocestah, a ne za nemške državljane. Kanclerka Merklova je v predvolilni kampanji to možnost zavrnila, zdaj jo dovoljuje, a le, če bodo Bavarci našli rešitev, s katero bodo soglašali tudi v Bruslju.

Nova konservativno-socialdemokratska vlada Nemčija bo vključila tudi oba generalna sekretarja koalicijskih partneric. Socialdemokratka Andrea Nahles bo prevzela resor za delo in socialo ter za svojega državnega sekretarja iz izvršnega odbora Evropske centralne banke pritegnila Jörga Asmussna, dosedanji generalni sekretar CDU Hermann Gröhe pa bo novi minister za zdravstvo. Njegova kolegica Johanna Wanka bo ostala ministrica za izobraževanje in raziskovanje, posarski socialdemokrat Heiko Maas bo prevzel pravosodje, porenska socialdemokratka Barbara Hendricks okolje in strankarska kolegica iz Mecklenburga Predpomorjanskega Manuela Schwesig družinsko politiko. Dosedanji minister za okolje Peter Altmaier, se bo preselil v kanclerkin kabinet. Nemška vlada je pritegnila tudi prvo političarko s turškimi koreninami, Aydan Özoguz bo pooblaščenka za integracijo priseljencev.

Večina povojnih vlad (zahodne) Nemčije je bila koalicijskih, vlade, v katerih sta sodelovali največja konservativna in največja levosredinska stranka, pa so bile ponavadi že od vsega začetka z enim očesom usmerjene proti prihodnjim volitvam. Iz zadnje velike koalicije so kot poraženci izšli socialdemokrati, a so, kot upajo, škodo povrnili s sedanjim agresivnim nastopom v koalicijskih pogajanjih. A tudi sami dobro vedo, da Merklovi le redki očitajo nesposobnost pri uveljavljanju svojih prepričanj in programov.