Mesić zanika vpletenost v afero Patria

Nekdanji hrvaški predsednik je dejal, da ni nikoli sodeloval v procesu odločanja o nakupu oklepnih vozil.

Objavljeno
05. april 2012 15.23
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes zavrnil navedbe, da ga zaradi domnevne vpletenosti v afero Patria preiskujejo hrvaški organi pregona. Kot je dejal, ni nikoli sodeloval v procesu odločanja o nakupu oklepnih vozil, niti ni na nikakršen način vplival na komisijo, ki je sprejela sklep o nakupu vozil finskega podjetja.

»To ne pomeni, da o tem, kako poteka postopek, nisem bil informiran,« je po poročanju hrvaške nacionalne televizije dejal Mesić. »Predstavniki tako enega kot drugega ponudnika so me celo obiskovali, praviloma skupaj z veleposlaniki svojih držav, in mi kot vrhovnemu poveljniku oboroženih sil predstavljali svoje izdelke,« je dodal.

Nekdanji hrvaški predsednik je tako z ogorčenjem zavrnil vse insinuacije, ki so privedle do tega, da se je v javnosti oblikovalo mnenje, da ga preiskujejo, dodaja HRT. Kot je še povedal, ve, kdo poskuša z manipulacijami doseči takšno prepričanje, a zaradi stabilnosti države identitete ne bo razkril.

Kot smo na Delu že poročali, je afera Patria na Hrvaškem pred dnevi dobila novo nadaljevanje. Kriminalisti so namreč obiskali predsedniški urad na Pantovčaku, kjer so iskali seznam vseh, ki so v času predsednikovanja Stipeta Mesića obiskali urad. Kot je poročala hrvaška televizija, je kriminaliste najbolj zanimala knjiga vstopov na Pantovčak oziroma v predsednikov urad, iz katere bi, tako mediji, bilo razvidno, kdo je obiskal ali obiskoval predsednika Mesića, ki je bil menda zelo dobro obveščen v zvezi z nakupom 84 oklepnikov v skupni vrednosti 112 milijonov evrov.