Michelle Bachelet se vrača v Čile

Nekdanja čilska predsednica ne bo več vodila mednarodne ženske organizacije ZN ženske.

Objavljeno
25. marec 2013 09.27
*reu* BRITAIN/
R. Z., Delo
R. Z., Delo
Santiago − Nekdanja čilska predsednica Michelle Bachelet ne bo več vodila mednarodne ženske organizacije ZN ženske (UN Women), ki jo je pomagala postaviti na noge pred dvema letoma in katere prva izvršna direktorica je postala septembra 2010. Pred dnevi je oznanila, da odstopa iz osebnih razlogov in se vrača v rodni Čile.

Odločitev o ustanovitvi organizacije ZN ženske je soglasno sprejela generalna skupščina ZN julija 2010. »Ustanovili smo jo za milijone deklic, ki ne smejo obiskovati šole samo zato, ker so deklice. To smo storili za milijone žensk, okuženih z virusom hiv, za katere komaj kdo skrbi, ker so ženske. In to smo storili za milijone žensk, ki vsak dan trpijo nasilje samo zato, ker so ženske,« je takrat poudaril generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Organizacija ZN ženske je v sebi združila več ločenih programov in organizacij, ki so dotlej pod okriljem ZN delovale v prid ženskam. V svojem prvem poročilu z naslovom Napredek žensk v svetu: v iskanju pravičnosti iz leta 2011 je organizacija opozorila na zaskrbljujočo neenakopravnost žensk v pravosodnih sistemih, saj je med sodniki po vsem svetu le dobra četrtina (natančneje 27 odstotkov) sodnic. In kar dobrih 600 milijonov žensk živi v državah, kjer nasilje v družini še vedno ni spoznano za zločin.

Dvainšestdesetletna nekdanja otroška zdravnica, ki je leta 2006 kot prva ženska postala predsednica Čila, je na mestu izvršne direktorice organizacije ZN ženske skrbela tako za programe, katerih cilj je bil preprečevanje nasilja nad ženskami, kakor za krepitev položaja žensk na vseh področjih družbenega življenja. Kot ugledna voditeljica si je še posebej prizadevala, da bi organizacija dobila dovolj sredstev za delovanje. Analitiki ugotavljajo, da je bila nekdanja čilska zdravstvena in obrambna ministrica razočarana nad mnogimi državami, ki so organizaciji, ki jo je vodila, sicer obljubile nujno potrebna donatorska sredstva, vendar obljub niso izpolnile.