Mladić ni hotel pričati v prid Karadžiću

Pričanje bivšega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov ni trajalo dolgo, saj ni hotel odgovarjati na vprašanja.

Objavljeno
28. januar 2014 07.29
Posodobljeno
28. januar 2014 07.29
BOSNIA-WARCRIMES-JUSTICE-TRIAL-KARADZIC-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Haag - Današnja obravnava na mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) ni potekala po načrtih bivšega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića. Njegov nekdanji tesen sodelavec in prav tako haaški obtoženec Ratko Mladić, ki ga je poklical na prostor za priče, namreč ni hotel odgovarjati na vprašanja.

Karadžić je zahtevo za pričanje Mladića vložil aprila lani, ko je postalo jasno, da ne namerava pričati prostovoljno. Mladićevi odvetniki so med obravnavo predložili dokument, v katerem so znova zapisali, da ne more pričati zaradi slabega zdravja, prav tako pa bi s tem »pričal proti samemu sebi«, saj ga bremenijo podobne obtožbe.

Ko je predsedujoči sodnemu senatu O-gon Kwon znova zavrnil prošnjo, je Mladić ogorčeno odvrnil: »Vaši sodni prizivi, vaše prazne puhlice in lažne obtožbe - za vse skupaj mi je malo mar. Ne priznavam tega sovražnega sodišča. To je sodišče satana.«

Obravnavo so za 20 minut prekinili, potem ko je zahteval, da mu prineso pozabljeno protezo. Ko se je znova začela, je Mladić po poročanju BBC odgovoril na Karadžićevo vprašanje o njegovi vojaški karieri. Navedel je nekaj datumov in lokacij. Pričanje se je končalo, ko ga je Karadžić vprašal, če ga je kadarkoli obvestil, da bodo jetnike v Srebrenici usmrtili. Mladić ni hotel odgovoriti, sodniki so mu pritrdili.

Tako Karadžiću kot Mladiću na sodišču v Haagu sodijo zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH, tudi genocida najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995.

Karadžića so julija 2008, 13 let potem, ko ga je haaško sodišče obtožilo zaradi njegove vloge v vojni, aretirali na avtobusu v Beogradu, kjer se je skrival pod krinko alternativnega zdravilca Dragana Dabića. Sojenje se je začelo oktobra 2009. Haaško sodišče načrtuje, da bi obsodbo Karadžiću izrekli oktobra drugo leto, Mladiću pa konec leta 2016.