Mladić prestal operacijo kile

Nekdanji poveljnik vojske Republike Srbske bo bolnišnico najverjetneje zapustil že jutri.

Objavljeno
18. avgust 2011 12.10
Posodobljeno
18. avgust 2011 12.13
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Haag − Nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske, generala Ratka Mladića, ki v zaporu Scheveningen na Nizozemskem čaka na začetek sojenja, so včeraj operirali zaradi kile. Kot je danes povedal njegov odvetnik Miloš Šaljić, je Mladić po operaciji poklical svojo ženo in ji sporočil, da je z njim vse v redu. Bolnišnico bo najverjetneje zapustil jutri.

Tiskovna predstavnica Mednarodnega kazenskega sodišča za vojne zločine ne območju nekdanje Jugoslavije Nerma Jelačić navedb, da so Mladića operirali, ni hotela potrditi. Kot je pojasnila, ji pravila tribunala onemogočajo, da bi razpravljala o zdravstvenem stanju obtožencev. Sporočila je le, da Mladić ni zapustil zapora Scheveningen.

Nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske so po 16 letih na begu aretirali 26. maja. Čez nekaj dni so ga izročili Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju Jugoslavije, kjer so ga prvič zaslišali tretjega junija. Obtožnica haaškega sodišča ga v enajstih točkah med drugim obtožuje genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu.

Iz urada glavnega tožilca haaškega tožilca Serga Brammertza so včeraj sicer sporočili, da so vložili zahtevo za ločitev sojenja na dva dela. Tako bi Mladiću najprej ločeno sodili za genocid v Srebrenici, kjer je umrlo 8000 muslimanskih moških, zatem pa še za ostale zločine, med drugim tudi obleganje Sarajeva in ostalih bosanskih mest.

Ker je zaradi sodelovanja pri genocidu v Srebrenici haaško sodišče doslej obsodilo že več Mladićevih pomočnikov, tožilstvo ocenjuje, da bi lahko Mladićevo krivdo v tem primeru dokazalo brez večjih težav in relativno hitro. Sojenje hočejo med drugim pospešiti zato, ker bi se lahko Mladićevo zdravstveno stanje še bolj poslabšalo. V 16 letih na begu je Mladić namreč doživel več kapi, kljub temu pa je haaško sodišče odločilo, da je sposoben za sojenje. Za zdaj sicer še ni znano, ali bo včerajšnja operacija vplivala na potek sojenja.