Monti preživel zaupnico o ostrejši protikorupcijski zakonodaji

Novi zakon predvideva korenite spremembe v sistemu boja proti korupciji. Za je glasovalo 460, proti pa 76 poslancev.

Objavljeno
31. oktober 2012 14.46
Spain Italy Financial Crisis
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Rim − Italijanska vlada pod vodstvom Maria Montija je sinoči preživela glasovanje o zaupnici, ki jo je vezala na glasovanje o novi protikorupcijski zakonodaji. Novi zakon, ki predvideva korenite spremembe v sistemu boja proti korupciji, je namreč po senatu potrdila še poslanska zbornica. Za je po pisanju Slovenske tiskovne agencije glasovalo 460, proti pa 76 poslancev.

Senat je zakon potrdil 17. oktobra, z vezanjem na zaupnico pa je Montijeva vlada želela pospešiti sprejem nove zakonodaje, ki je bila v parlamentarni obravnavi že več mesecev. »Zaupnico vežemo na zakon, ki je nujen za državo in na katerega smo ponosni,« je dejala pravosodna ministrica Paola Severino.

Zakon med drugim predvideva ostrejše zaporne kazni za javne uslužbence, ki bodo obsojeni zaradi korupcije, in sankcije za dejanja, ki bi lahko vodila v korupcijo. Najnižje zaporne kazni zvišuje z dveh na štiri leta, najvišje pa z osem na deset let, poročajo italijanski mediji.

Tisti javni uslužbenci, ki jih bodo zasačili pri izsiljevanju posameznikov, ki naslavljajo vloge za izdajo različnih dovoljenj, bodo po novem lahko obsojeni na med šest in 12 let zapora, medtem ko je bila doslej najnižja kazen štiri leta zapora, piše STA.

Za kazniva dejanja, kot je bil klic nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija na policijsko postajo, s katerim je slednji iz zapora spravil prostitutko Ruby, novi zakon predvideva med tri in osem let zaporne kazni, kar je manj kot doslej, ko je veljala kazen med štiri in 12 let zapora.

Poleg tega bo že obstoječa komisija za ocenjevanje, transparentnost in integriteto javne administracije imela več pristojnosti pri boju zoper korupcijo v javnem sektorju. Vlada bo vzpostavila tudi funkcijo protikorupcijskega komisarja, ki bo na čelu nacionalnega protikorupcijskega organa, dodaja STA.

Zakon, s katerim se bo Italija približala mednarodni ureditvi tega področja, sega tudi v zasebni sektor. Obtoženi korupcije v primerih izkrivljanja konkurence pri kupovanju dobrin in storitev bodo po novem lahko obsojeni na eno do treh let zapora, zaključuje STA.