Monti zbira privržence, Berlusconi znova napada

V Italiji za januarja pripravljajo srečanje vodji strank, ki upajo na še eno Montijevo vlado.

Objavljeno
24. december 2012 13.20
STA
STA

Rim - Potem ko si je Mario Monti v nedeljo pustil odprte možnosti, da se po februarskih volitvah morda znova povzpne na čelo vlade, so se v Rimu danes že začela posvetovanja sredinskih strank, ki želijo podpreti njegovo agendo gospodarskih in tudi političnih reform. Za januar načrtujejo srečanje vodij strank, ki navijajo za še eno Montijevo vlado.

Sredinski blok se gradi okoli reformno usmerjenega gibanja »Italija prihodnosti« prvega moža Ferrarija Luce Cordera di Montezemola, ki trenutno velja za Montijevega najvidnejšega podpornika. »Vodil bom pogovore z Montijem. Vse točke njegove agende so del našega gospodarskega programa,« je zatrdil Montezemolo.

Kot se govori, naj bi bilo na njegovi listi kandidatov več »težkokategornikov« iz sveta gospodarstva in financ, med drugim odhajajoči minister za industrijo Corrado Passera in nekdanja predsednica Confindustrie, največjega industrijskega združenja v državi, Emma Marcegaglia.

V sredinskem bloku so poleg Italije prihodnosti še krščanski demokrati (UDC) Piera Ferdinanda Casinija ter nekdanji privrženci Silvia Berlusconija, zbrani v stranki FLI predsednika poslanske zbornice Gianfranca Finija. Ali bodo te stranke nastopile s skupnim programom in volilno listo, zaenkrat še ni jasno. Ponovno Montijevo vlado sicer podpira tudi Cerkev v Italiji.

Berlusconi Montijevo vlado označil za »popolno katastrofo«

Bivši premier Berlusconi je medtem ostro kritiziral Montijev nedeljski nastop, ko je ta zavrnil sodelovanje na volitvah na čelu katere od volilnih list ter obenem vsem ponudil, da se zberejo okrog njegovega programa reform in mu zaupajo vodenje vlade.

Kot je v nedeljo zvečer v oddaji državne televizije RAI ocenil Berlusconi, je »nemoralno, da neka oseba, ki je vodila tehnokratsko vlado, izkorišča ta nestrankarski položaj, da bi odigrala glavno vlogo v volilni bitki«. Monti sicer nikakor ni pokazal pripravljenosti za sodelovanje z njegovo desno sredino, je poudaril.

Montijevo tehnokratsko vlado je označil kot »popolno katastrofo«, ki je Italijo pahnila v recesijo. Po februarskih volitvah bo Monti ostal le še »majhen vodja neke majhne stranke«. Ponovil je tudi že večkrat izrečene očitke, da Monti deluje po navodilih iz Berlina in dodal še izjavo, da je imel »nočno moro«, da je Monti znova na čelu vlade.

Pred tem je sicer tudi Monti na svoji novinarski konferenci izrekel kar nekaj pikrih na račun Berlusconija. Med drugim je dejal, da težko sledi njegovemu toku misli ter ostro kritiziral njegove izjave o odpravi davka na nepremičnine.