Morales grozi z zaprtjem veleposlaništva ZDA

Jeza zaradi preusmeritve letala bolivijskega predsednika Eva Moralesa na dunajsko letališče se še ni polegla.

Objavljeno
05. julij 2013 14.18
TOPSHOTS-AUSTRIA-US-SECURITY-INTELLIGENCE-INTERNET-BOLIVIA-MORAL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sucre - Bolivijski predsednik Evo Morales je sporočil, da zaradi prisilne preusmeritve njegovega letala na dunajsko letališče, ki je v sredo poletelo iz Moskve, premišljuje o zaprtju ameriškega veleposlaništva. Za incident so poskrbele Francija, Portugalska, Italija in Španija, ki  letalu, zaradi suma, da je na krovu ameriški ubežnik Edward Snowden, v sredo niso dovolile preleta.

 »V Boliviji ne potrebujemo ameriškega veleposlaništva. Moje roke se ne bodo tresle, če bom moral zapreti veleposlaništvo. Imamo dostojanstvo in suverenost. Brez ZDA bomo boljši tako politično kot demokratično,« je povedal. Bolivijski predsednik je za incident okrivil uradni Washington, ki naj bi četverico zahodnih držav Evrope prisilil k spornemu dejanju.

V bolivijskem mestu Cochabamba so se v znak podpore bolivijskemu predsedniku sešli voditelji Venezuele, Argentine, Ekvadorja, Urugvaja in Suriname, ki so obsodili dejanje štirih evropskih držav. Dejali so, da gre za žalitev celotne Latinske Amerike in ne le Bolivije. »Najhuje je, da z nami ravnajo kot z otroki, namesto, da bi pokazali nekaj ponižnosti in priznali, da so storili napako,« je povedal urugvajski predsednik Jose Mugica. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je povedal, da takšne žalitve Latinske Amerike ne bodo dopustili. »Predstavljajte si, da je kaj takega zgodi evropskemu voditelju, da bi se to zgodilo ameriškemu predsedniku. To bi bil brez dvoma Casus Belli, povod za vojno,« je dejal. Dejanje je obsodila tudi Rusija, od koder je Morales potoval, da bi se morale države opravičiti, pa meni tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk.

Francija se je za zaprtje zračnega prostora že opravičila, predsednik Francois Hollande pa je povedal, da so se za ta ukrep odločili zaradi »nasprotujočih si informacij« o potnikih na krovu. Bolivijska vlada se je zaradi incidenta že pritožila pri Združenih narodih in sporočila, da načrtuje prijavo tudi pri Komisiji ZN za človekove pravice.

Ameriški žvižgač Edward Snowden, ki je svetu razkril, da nihče ni varen pred ameriškim prisluškovanjem, je menda medtem še vedno na moskovskem letališču Šeremetjevo, ki ga zaradi neveljavnega potnega lista ne more zapustiti. Za azil je zaprosil 21 držav, tako države Evrope kot Latinske Amerike.