Zadrega nemškega predsednika

Nemški predsednik Christian Wulff se je znašel v vrtincu neprijetne afere.

Objavljeno
13. december 2011 15.47
Posodobljeno
13. december 2011 15.50
P. Ž., Berlin
P. Ž., Berlin
Berlin − Bulvarski dnevnik Bild je danes razkril, da si je krščanski demokrat Wulff z ženo pred tremi leti, ko je bil na položaju spodnjesaškega ministrskega predsednika, pri soprogi znanega podjetnika Egona Geerkensa izposodil pol milijona evrov po štiriodstotni obrestni meri, ki je bila nižja od tržne. Z izposojenim denarjem je Wulff z ženo za 415.000 evrov kupil stanovanjsko hišo.

Za predsednika je informacija kočljiva, ker je februarja lani − štiri mesece pred izvolitvijo na predsedniški položaj − na vprašanje dveh spodnjesaških parlamentarcev, ali ima kakršnekoli poslovne vezi z Geerkensom (in direktorjem letalske družbe Air Berlin), odgovoril nikalno.

Vprašanje je bilo postavljeno v kontekstu manjše afere: zakonca Wullf sta konec leta 2009 med potjo na Florido, kjer sta preživela božične počitnice v vili v Geerkensovi lasti, v letalu Air Berlina dobila sedeža v poslovnem razredu, čeprav sta plačala karti le za ekonomski razred. Wulff je priznal napako in plačal tri tisoč evrov razlike v ceni. Kmalu po nikalnem odgovoru na parlamentarno vprašanje, je posojilo pri ženi poslovneža zamenjal za običajno bančno hipotekarno posojilo. Ko se je odzval na nove očitke, je Wulff po tiskovni službi predsedniškega urada pojasnil, da je na vprašanje parlamentarcev odgovoril resnično. Skratka, posojila ni dobil od poslovneža, marveč od − njegove žene. Uradno sicer ni nič narobe, a vsebinsko le ostaja veliko neprijetnega priokusa.

Poslovnež in nekdanji trgovec z nakitom Geerkens je dolgoletni Wulffov prijatelj, nekajkrat ga je menda tudi spremljal v gospodarskih delegacijah na službenih poteh v tujino. Kot je poslovnež pojasnil v pogovoru za Spiegel, je bilo posojilo pomoč po dragi ločitvi, ko si je njegov prijatelj Wulff na novo urejal življenje.