Morilcema Ane Politkovske dosmrtna ječa

Sodišče je peterici, obsojeni za umor novinarke, izreklo kazen − dva sta dobila dosmrtno ječo, trije od 12 do 20 let zapora.

Objavljeno
09. junij 2014 13.01
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Moskva − Več kot dva tedna po tem, ko so peterico moških spoznali za krive umora znane ruske novinarke Ane Politkovske, jim je rusko sodišče izreklo kazen − Rustam Mahmudov, ki je pritisnil na sprožilec, in njegov stric Lom Ali Gajtukajev, ki je umor organiziral, sta obsojena na dosmrtno ječo. Rustamova brata Ibragim in Džabrail Mahmudov sta obsojena na 12 oziroma 14 let v kazenski koloniji. Nekdanji moskovski policist Sergej Hadžikurbanov bo v zaporu preživel 20 let.

Skoraj osem let po smrti novinarke Nove Gazete, ki Kremlju ni prizanašala s kritikami, je del zgodbe o njenem umoru zaključen, a tako njeni svojci kot privrženci od pristojnih služb terjajo odgovor na ključno vprašanje; kdo je njen umor naročil? Tiskovni predstavnik ruskega preiskovalnega odbora Vladimir Markin je za tiskovno agencijo Interfax zatrdil, da je preiskava še vedno v polnem teku. »Sprejeli smo obsežne ukrepe, da bi identificirali osebo, ki je umor naročila,« je povedal.

Znano rusko novinarko, ki je poročala tako o ruskih zlorabah v Čečeniji, molčala pa ni niti o zločinih čečenskih upornikov, so obsojeni 7. oktobra 2006 ustrelili na hodniku stanovanjskega bloka v Moskvi, v katerem je živela.

Džabrailu in Ibragimu Mahmudovu ter Hadžikurbanovu so enkrat že sodili, a so bili leta 2009 na prvem sojenju oproščeni. Vrhovno sodišče je nato razsodbo razveljavilo in odredilo ponovno sojenje, ki se je začelo lani poleti.

Zaradi sodelovanja pri umor takrat 48-letne novinarke 11-letno zaporno kazen že prestaja nekdanji policist Dmitrij Pavljučenkov, ki se je s tožilstvom pogodil v zameno za priznanje, da je pomagal izslediti Politkovsko in priskrbel morilsko orožje.