Strelec iz Toulousa končal pod streli

Odgovornost za napade v Franciji je prevzela s teroristično mrežo Al Kaida povezana skupina Džund al Halifat.

Objavljeno
22. marec 2012 05.46
Posodobljeno
22. marec 2012 05.40
Š. P., Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Š. P., Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Toulouse − Pripadniki posebnih enot francoske policije, ki so danes vdrli v stanovanje domnevnega strelca iz Toulousa Mohameda Meraha, so sporočili, da je ta mrtev.

Ko so policisti po več kot 32-urnem obleganju vdrli v njegovo stanovanje v toulouški četrti Croix-Daurade, je prišlo do streljanja. Osumljenec se je policistom upiral. S kalašnikovko v roki je skočil skozi okno in pri tem vseskozi streljal na policiste, dokler ga ni eden od njih ustrelil v glavo. V današnji operaciji so bili po poročanju francoske tiskovne agenicje AFP ranjeni trije policisti, med njimi eden huje.

»Danes zjutraj smo se odločili, da policisti posredujejo. Ob 10.30 so proti stanovanju osumljenca izstrelili tri granate. Nobenega odziva. Pripadniki posebne policijske enote so vdrli v stanovanje, v katerem pred tem s posebnimi kamerami niso zaznali nobenega gibanja. Mohamed se je skrival v kopalnici, iz katere je stopil, ko so v stanovanje vdrli policisti. Bil je oborožen in na vse pretege se je upiral. Na koncu je z orožjem v rokah skočil skozi okno in še naprej streljal. Zatem smo ga na tleh našli mrtvega,« je francoski notranji minister Claude Guéant podal podrobnosti o poteku operacije.

Minister je danes zjutraj sicer naznanil, da se 23-letni Mohamed Merah, osumljen treh strelskih pohodov na jugozahodu Francije, od včeraj zvečer posebni enoti policije ni več oglasil. »Ne vemo, ali je živ ali mrtev,« je takrat dejal minister. Menda je Merah sinoči okoli 22.45 še dejal, da želi umreti z orožjem v rokah. Po pisanju francoskega dnevnika Figaro je bilo včeraj pozno zvečer slišati streljanje in vsaj eno eksplozijo.

Z Al Kaido povezana skupina prevzela odgovornost za napade

Mohamed Merah je bil osumljen uboja štirih ljudi v judovski šoli in treh vojakov v dveh napadih prejšnji teden. Med pogajanji s policijo je 23-letni Francoz alžirskega rodu včeraj zatrdil, da je pripadnik Al Kaide. Policistom je menda tudi povedal, da so bila njegova dejanja maščevanje za trpljenje palestinskih otrok in francoske vojaške pohode na tujem.

Odgovornost za ponedeljkove napade je na spletu danes prevzela z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida povezana skupina Džund al Halifat, ki je v preteklosti prevzela odgovornost za napade v Afganistanu in Kazahstanu. »Devetnajstega marca je naš francoski brat Jusef izvedel operacijo, ki je pretresla temelje sionističnih križarjev, njihova srca pa napolnila s terorjem,« je skupina sporočila v izjavi.

Več kot 30 ur obleganja

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v torek zvečer ob 22. uri prižgal zeleno luč za posredovanje v toulouški četrti Croix-Daurade. Ko je policija okoli tretje ure zjutraj obkolila osumljenčevo hišo, je ta na njih začel streljati, pri čemer sta bila ranjena dva policista. Med včerajšnjo nočno operacijo so aretirali dva moška, in sicer brata 23-letnega osumljenca. Prav tako so prijeli osumljenčevo mater, rojeno v Alžiriji, ki pa je dejala, da ne želi biti vpletena, ker da je imela na sina »malo vpliva«.

***

Več bralcev francoskega časnika Le Monde se sprašuje, kako je možno, da posebni enoti francoske policije v manj kot 30 urah ni uspelo aretirati 23-letnika, ki je bil sam v stanovanju. Kaj o  tem menite vi? Odgovore nam med drugim lahko pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..