Morsija pridržali zaradi domnevnih povezav s Hamasom

Na obtožbe so se že odzvali Muslimanski bratje, ki so jih označili za znak, da se na oblast vrača Mubarakov režim.

Objavljeno
26. julij 2013 15.14
TOPSHOTS-EGYPT-POLITICS-UNREST
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Egiptovsko sodišče je danes odredilo pridržanje pred tedni odstavljenega predsednika Mohameda Morsija zaradi njegovih domnevnih povezav s palestinskim gibanjem Hamas.

Kot poroča katarska mreža Al Džazira, je sodišče za Morsija odredilo 15-dnevni pripor. Osumljen je, da je v sodelovanju s Hamasom skoval zaroto, ki je med revolucijo leta 2011 strmoglavila režim takratnega predsednika Hosnija Mubaraka. Morsi je poleg tega s Hamasom menda sodeloval tudi pri dejanjih, ki so bila uperjena proti egiptovski državi, med drugim v napadih na policijo in zapore.

Kot pojasnjuje Al Džazira, je bil Morsi v času egiptovske vstaje zaprt v zaporu Wadi Natroun. Skupaj z več drugimi zaporniki, med njimi več vplivnimi člani Muslimanskih bratov, je 30. januarja pobegnil iz zapora, zdaj pa ga obtožujejo, da je ta pobeg načrtoval skupaj s Hamasom.

Na obtožbe so se že odzvali Muslimanski bratje, ki so jih označili za znak, da se na oblast vrača Mubarakov režim. Odzvalo pa se je tudi gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, in jih označilo za nevaren razvoj dogodkov. Obtožbe po njihovih besedah namreč temeljijo na predpostavki, da je gibanje Hamas sovražno.

Danes napovedani novi množični protesti

V Egiptu se sicer danes obeta še en dan protestov. Tako Morsijevi privrženci kot nasprotniki se namreč pripravljajo na nove shode, h katerim je pred dnevi najprej pozval poveljnik vojske in egiptovski obrambni minister Abdel Fatah al Sisi, za njim pa še Muslimanski bratje.

Na osrednjem kairskem trgu Tahrir se po navedbah nemške tiskovne agencije dpa že zbirajo nasprotniki islamistov. Okoli trga so namestili vojaška oklepna vozila in tanke, prostovoljci pa na vstopnih točkah na trg preverjajo identiteto udeležencev.

Morsijevi privrženci pa se medtem zbirajo na območje Raba al Adavija na severovzhodu Kaira, kjer so se pridružili mnogim, ki tam že tedne protestirajo proti vojaškemu udaru in odstavitvi prvega demokratično izvoljenega egiptovskega predsednika.