Moškega na Floridi pogoltnila luknja pod hišo

Svetovni mediji zadnja leta vse pogosteje poročajo o podobnih primerih vdrtin.

Objavljeno
02. marec 2013 18.53
Sinkhole Swallows Man
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tallahassee − V predmestju Tampe v ameriški zvezni državi Florida se je zgodila nenavadna nesreča. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP je 37-letnega Jeffa Busha pogoltnila luknja, ki se je, medtem ko je spal, odprla v tleh njegove spalnice.

V hiši je bilo takrat še pet ljudi, ki pa jim je uspelo pobegniti. Žrtvin brat je sicer skočil v jamo in Jeffu poskušal pomagati, a neuspešno. Na koncu so morali policisti iz ugrezajoče se prsti reševati tudi njega.

Pristojne oblasti so po dogodku izpraznile hišo in evakuirale še dve okoliški zgradbi, strokovnjaki pa sedaj poskušajo ugotoviti več podrobnosti o vdrtini, ki se vse bolj širi − bojijo se celo, da bi lahko pogoltnila celo hišo.

Ni sicer znano, kako velika je luknja in ali vodi do ostalih votlin in brezen v soseski. Po trditvah strokovnjakov je namreč podzemlje na tem območju Floride prepredeno s podobnimi luknjami in tako precej podobno švicarskemu siru.

Vdorov v Zemlji vse več

Svetovni mediji sicer zadnja leta vse pogosteje poročajo o podobnih primerih vdrtin v Zemlji.

Ena od največjih se je leta 2010 tako pojavila v prestolnici Gvatemale. V luknji, ki jo je po navedbah tamkajšnji oblasti povzročilo obilno deževje, ki ga je prinesel orkan Agatha, je izginila trinadstropna stavba, umrlo pa je 15 ljudi.

Avgusta lani so varnostne kamere na Tajvanu zabeležile, kako je Zemlja v nekaj sekundah pogoltnila človeka. Reševalne ekipe so ga potegnile na plan, a je pozneje umrl za posledicami poškodb.

Istega meseca se je podoben tragičen dogodek zgodil tudi v ameriški zvezni državi Idaho, kjer je umrla 32-letna voznica osebnega avtomobila, ki je zapeljala v luknjo na avtocesti.