Moskva: Kijev pokopal ženevski dogovor

Razmere na vzhodu Ukrajine se zaostrujejo, nobena stran ne kaže resne želje po umiritvi razmer.

Objavljeno
02. maj 2014 20.38
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Velika operacija ukrajinskih sil v Slavljansku, v kateri sta sodelovala tako vojska kot policija, je v mestu, ki leži 160 kilometrov od ruske meje, povzročila vojno stanje. Ukrajinci so v spopadih izgubili dva helikopterja, proruske enote pa devet nadzornih točk.

Razmere na vzhodu Ukrajine se zaostrujejo, nobena stran pa ne kaže resne želje po umiritvi razmer. Tudi poteza začasnega ukrajinskega predsednika Oleksandra Turčinova, ki je pred tremi dnevi izjavil, da Ukrajina ne obvladuje vzhoda države, v četrtek pa je sprožil mobilizacijo vseh moških med osemnajstim in petindvajsetim letom, ne vodi k mirni rešitvi.

Potem ko je ukrajinski notranji minister Arsen Avakov povedal novinarjem, da so ukrajinske oblasti sprožile »aktivno fazo protiteroristične operacije proti proruskim separatistom«, je postalo jasno, da Kijev tokrat misli resno. Avakov je dodal, da so proruske sile, med katerimi naj bi bili po njegovih besedah tudi plačanci, v napadu na ukrajinske enote uporabile težko topništvo in protiletalske izstrelke. Cilj operacije ukrajinskih sil – torej tudi helikopterskih napadov – naj bi bil po Avakovih besedah preprost: osvoboditev talcev, razorožitev, osvoboditev vladnih poslopij in ponovna vzpostavitev normalnega delovanja mestne uprave. Ni se izšlo: razmere v Slavljansku so se še bolj zapletle.

Na začetek velike ukrajinske vojaške operacije so se nemudoma odzvali tudi v Moskvi, kjer menijo, da je Kijev krenil v boj z lastnim prebivalstvom in da to Ukrajino vodi v katastrofo. »V istem času, ko poskuša Moskva konflikt umiriti in ga spraviti pod nadzor, kijevski režim z vojaškimi helikopterji obstreljuje mirna mesta in začenja veliko vojaško operacijo, kar zmanjšuje možnosti za uspeh ženevskega dogovora,« je izjavil Dmitri Peskov, tiskovni predstavnik Vladimirja Putina.