Moskva ostro nad poročilo ZN

V Moskvi so poročilo o propadanju človekovih pravic na vzhodu Ukrajine označili za neobjektivno in politično motivirano.

Objavljeno
16. maj 2014 16.08
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

New York, Moskva − Poročilo Združenih narodov o »alarmantnem propadanju« človekovih pravic na vzhodu Ukrajine, kjer si proruski aktivisti vse od padca predsednika Viktorja Janukoviča prizadevajo za več avtonomije, je zanetilo besedni dvoboj z Rusijo. Ta po poročanju ruskega spletnega portala RT ZN očita, da poskušajo z dokumentom Kijev oprati krivde.

Združeni narodi so namreč danes opozorili na »skrb vzbujajoče slabšanje« človekovih pravic na tem območju. Organizacija v poročilu opozarja na načrtne poboje, mučenje in pretepanje, ugrabitve, ustrahovanje in v nekaterih primerih spolno nadlegovanje, ki ga po njihovih podatkih izvajajo avtonomisti z vzhoda države. Skrb vzbuja tudi porast ugrabitev in nezakonitega zadrževanja novinarjev, aktivistov, lokalnih politikov, predstavnikov mednarodnih organizacij in vojakov na vzhodu Ukrajine, še opozarja poročilo. Nekaj ljudi so že izpustili, nekaj pa jih še vedno pogrešajo, dodaja.

Združeni narodi kot posebej skrb vzbujajoče navajajo razmere v regijah Doneck in Lugansk, kjer so avtonomisti in proruski separatisti po nedeljskem, v mednarodni skupnosti sicer nepriznanem referendumu razglasili neodvisnost, piše agencija AFP.

V prikriti navezavi na Rusijo je visoka komisarka ZN Navi Pillay vse akterje z vplivom »na te oborožene skupine, ki so odgovorne za večji del nasilja na vzhodu Ukrajine«, pozvala, naj naredijo, kar je v njihovi moči, da obrzdajo skupine, »katerih edini cilj je, kot se zdi, razdreti državo«. Izrazila je tudi zaskrbljenost zaradi nadlegovanja in ustrahovanja tatarske skupnosti na Krimu.

Moskva: Popolno pomanjkanje objektivnosti

Na poročilo ZN so se nemudoma odzvali v Moskvi, kjer so ga označili za neobjektivno in politično motivirano ter njegove ugotovitve odločno zavrnili. »Popolno pomanjkanje objektivnosti, očitna diskrepanca in dvojni standardi ne dopuščajo dvoma, da so imeli avtorji poročila zgolj eno zavajajočo nalogo: oprati ime samooklicanih oblasti v Kijevu,« so bili ostri na ruskem zunanjem ministrstvu.

Moskva je poleg tega ZN obtožila, da v poročilu prikrivajo informacije o civilnih žrtvah, krivdo za kršenje človekovih pavic prenašajo na proruske separatiste in poskušajo opravičiti »kaznovalno ofenzivo« ukrajinske vojske na vzhodu države. Začasne oblasti v Kijevu so namreč pred tedni sprožile tako imenovano protiteroristično operacijo proti avtonomistom in proruskim separatistom. Po podatkih ZN je bilo na vzhodu države od sredine aprila ubitih 127 ljudi.

Helmut Schmidt: Kriva je megalomanija evropskih birokratov

Oster je bil tudi odziv nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Schmidta, a ne na poročilo, ampak na ravnanje Evropske unije, ko gre za vprašanje Ukrajine. Bruslju je po njegovih besedah Ukrajino prisilili, da izbiral med zahodom in vzhodom.

»Nevarnost, da se razmere vse bolj približujejo tistim, ki so vladale avgusta 1914, z dneva v dan raste,« je povedal za nemški Bild. Dejal je, da večina evropskih komisarjev ve le malo o mednarodni politik. »Zadnji dokaz za to je poskus evropske komisije, da bi pripojila Ukrajino, zdaj pa poskuša pritegniti še Gruzijo. Naj opomnim - Gruzija je zunaj Evrope. To je megalomanija, za katero tu ni prostora.«