Po nesreči trajekta v Južni Koreji skoraj 300 pogrešanih

V nesreči so po zadnjih informacijah umrli štirje ljudje, 164 so jih rešili, 291 potnikov pa še vedno pogrešajo.

Objavljeno
16. april 2014 07.20
Posodobljeno
16. april 2014 07.20
South Korea Ship Sinking
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Š. P., Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Seul − Iz Južne Koreje poročajo o hudi ladijski nesreči. Ob jugozahodni obali se je davi namreč prevrnil in potopil trajekt, na katerem je bilo v času nesreče 459 potnikov − med njimi več kot 300 dijakov − in članov posadke. V nesreči so po zadnjih informacijah umrli štirje ljudje, 164 so jih rešili, med njimi 55 s poškodbami, 291 potnikov pa še vedno pogrešajo.

Sprva je ministrstvo za varnost in javno upravo poročalo, da so rešili 368 ljudi in da jih pogrešajo okoli sto, a so podatke pozneje označili za napačne. Razmeroma uspešna reševalna operacija se je tako sprevrgla v kar se zdi eno najhujših pomorskih nesreč v Južni Koreji v zadnjih dveh desetletjih.

Reševanje ovira močan tok, ki je potapljačem preprečil vstop v prevrnjeno ladjo, slaba je tudi vidljivost. Temperatura morja na tem območju je okoli 12 stopinj Celzija, podhladitev bi tako nastopila v eni uri. Potapljači obalne straže in mornarice nameravajo znova poskusiti vstopiti v ladjo okoli polnoči po krajevnem času. »Ne bomo se vdali. Moramo storiti vse, tudi če rešimo le enega potnika,« je povedala južnokorejska predsednica Park Geun Hje.

Francoska AFP poroča, da so na kraj dogodka že pripeljali tri plavajoče žerjave, ki bodo jutri poskušali dvigniti potopljeno ladjo.

Vzrok nesreče še ni znan. Trajekt se je namreč prevrnil v mirnih vremenskih pogojih, na območju, kjer ni grebenov ali čeri. Priče so povedale, da je bil morda vpleten v trčenje ali da je nasedel na morsko dno. »Vse je bilo v redu, nato je zadonelo in začel je padati tovor,« je po pisanju Reutersa povedala ena od potnic. »Prek zvočnikov so sporočili, naj ostanemo, kjer smo ... tisti, ki so ostali, so ujeti,« je dodala.

Prizorišče nesreče so najprej dosegle ribiške in trgovske ladje, zatem pa še obalna straža in mornarica - v reševalni operaciji sodeluje skoraj sto ladij in 18 helikopterjev.