Mugabe za 90. rojstni dan zapravil milijon dolarjev

Razsipni predsednik Zimbabveja: celotno slavje je Mugabe, ki je na oblasti od leta 1980, priredil na stadionu.

Objavljeno
23. februar 2014 17.22
Posodobljeno
23. februar 2014 18.45
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Marondera - Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je danes praznoval 90. rojstni dan. Vse najboljše mu je na slovesnosti na stadionu v mestu Marondera zaželelo več tisoč ljudi. V zrak je dolgoletni predsednik države z resnimi ekonomskimi težavami spustil 90 balonov, celotno slavje naj bi stalo milijon ameriških dolarjev.

Mugabe je na slavje od rojstnem dnevu, ki ga je sicer imel v petek, prispel naravnost iz Singapurja, kjer je prestal očesno operacijo. V črni obleki, beli srajci in rdeči kravati je s tovornjaka mahal množici zbranih. Med njimi so bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP številni otroci, ki so jih v ta namen pripeljali z avtobusi.

Na sredini stadiona so bile na ogled postavljene številne torte, zbrani pa so nosili rdeče šale, kot je v navadi ob praznovanju Mugabejevega rojstnega dne, piše STA.

V uro dolgem govoru je Mugabe zatrdil, da Zimbabvejci ne sovražijo svojih nekdanjih kolonialnih gospodarjev, da pa imajo svojo državo še rajši. Obsodil je tudi homoseksualce zaradi po njegovem prepričanju »nenaravnih dejanj«.

Mugabe je na oblasti od leta 1980. Preden je razrezal torto, je sicer zatrdil, da se počuti tako mladega in polnega energije kot devet let star deček.