Mundial: »Vrnemo denar; če Hrvaška zmaga!«

Vse, s čimer je mogoče pritegniti pozornost in ima znak SP, gre na Hrvaškem za med.

Objavljeno
11. junij 2014 20.59
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – »Težko bo, ampak gremo naprej,« je hrvaški javnosti zaupala vedeževalka Anđelka. Za povrhu pa je še dodala, da bo sodnik na današnji otvoritveni tekmi svetovnega nogometnega prvenstva med Brazilijo in Hrvaško sodil v korist domačinov. Prvi resni strel na vrata Hrvatov vedeževalka Anđelka napoveduje v trinajsti, štirinajsti minuti, le nekaj minut pozneje pa naj bi hrvaški vratar že pobiral žogo iz lastne mreže.

Hrvaška je v teh dneh že globoko v znamenju svetovnega prvenstva. Ob osrednji zagrebški mestni ulici ga skoraj ni izložbenega okna, iz katerega ne bi kupce vabili z nagradami. Največji hrvaški trgovec je večino izložbenih oken svojih trgovin oblepil s fotografijami igralcev hrvaške nogometne reprezentance, drugi trgovec bo vračal denar za nakupljeno blago v primeru, da Hrvaška premaga Brazilijo. Mediji dobesedno tekmujejo, kdo bo bolj pretiraval z napovedmi in domoljubjem … Osrednji hit pa je zbiranje sličic za album z udeleženci svetovnega prvenstva. To počno vsi. Od manj do bolj znanih Hrvatov in prav prisrčno jih je gledati, ko, kot mali otroci, med seboj menjujejo »dvojnike«, kupujejo, prodajajo, »tapkajo« …

»Zamenjave ministrov v vladi, nov padec gospodarske proizvodnje, brezposelnost …, mah, le koga to zanima? Pomembno je, da je Hrvaška v Braziliji. Kot da se je čas zaustavil, vse, kar se dogaja, in nam navsezadnje kroji življenje, pa je kar naenkrat postalo povsem nepomembno. Meni ta evforija ni povsem všeč,« pravi Pero, solastnik enega bolj znanih zagrebških lokalov in nekdanji nogometaš, ki si je nekaj denarja privarčeval tudi z igranjem v 2. nemški ligi.

»Malim narodom, kot smo mi, je to priložnost, da se predstavimo in dokažemo. Zato tudi ne čudi, da se tako radi spominjamo na leto 1998, ko smo dokazali, da smo sposobni premagati tudi veliko Nemčijo,« pravi sociologinja športa Sunčica Bartoluci.

Uradnega podatka koliko hrvaških navijačev je odšlo v Brazilijo, ni, ocene turističnih agencij pa kažejo, da naj bi si pot privoščilo dober pol tretji tisoč Hrvatov, ki so morali zanjo plačati od približno 3000 do 6000 evrov. Večina bo dogajanje v Braziliji spremljala kar doma. Eno osrednjih prizorišč bo navijaški šotor na osrednjem zagrebškem trgu bana Jelačića, kjer je že postavljen 52 kvadratnih metrov velik ekran za gledanje prenosov tekem. Lokali pričakujejo za tretjino več prometa, smeli bodo biti odprti do druge ure zjutraj. Zato ni nič nenavadnega, da si vsi želijo, da bi Hrvaška »preskočila« skupino in nadaljevala tekmovanje v drugem krogu.

Nekaj ur pred začetkom prvenstva je agencija IpsosPuls opravila raziskavo med 200 poročenimi hrvaškimi moškimi, starimi med 30 in 50 let, in jih vprašala, ali bi raje gledali ključne nogometne tekme ali preživeli strastno noč s soprogo. Kar 88 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da bi raje gledali ključne nogometne tekme, nekaj več kot 40 odstotkov vprašanih pa je tudi dalo vedeti, da bi se raje odpovedali seksu za mesec dni, kot pa da bi zamudili televizijski prenos finalne tekme na svetovnem nogometnem prvenstvu.