Prisegel novi egiptovski predsednik

Mohamed Mursi je prvi egiptovski predsednik, izvoljen na demokratičnih volitvah.

Objavljeno
30. junij 2012 08.10
Posodobljeno
30. junij 2012 08.14
EGYPT-POLITICS/
Ma. Ja., Mo. Z.,  Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Kairo - Zmagovalec na predsedniških volitvah v Egiptu, kandidat islamiske Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi, je danes slovesno prisegel kot novi predsednik Egipta. Mursi je prvi svobodno izvoljeni predsednik v državi in je nasledil Hosnija Mubaraka, ki je bil prisiljen sestopiti z oblasti pred 16 meseci.

Mursi je s prisego pred ustavnim sodiščem tako postal peti egiptovski predsednik od strmoglavljenja monarhije pred 60 leti. »Pri Bogu prisegam, da bom zvesto ščitil republiški sistem, da bom spoštoval ustavo in pravno državo, da bom skrbel za interese ljudstva ter ohranjal neodvisnost in varnost naroda,« se je po pisanju Slovenske tiskovne agencije glasila Mursijeva prisega.

V svojem govoru po zaprisegi je Mursi izjavil, da bo podpiral Palestince ter pozval h končanju nasilja v Siriji. »Izjavljam, da bodo Egipt, njegovo ljudstvo in predsednik stali ob Palestincih, dokler znova ne pridobijo vseh svojih pravic,« je dejal Mursi. Dodal je, da podpira tudi sirsko ljudstvo in želi, da se prelivanje krvi tam konča.

Tradicionalno bi moral predsednik zapriseči pred parlamentom, vendar je ustavno sodišče parlament zaradi nepravilnosti na volitvah razpustilo. Muslimanska bratovščina, ki je prejela največ glasov na teh volitvah, je odločitvi sodišča sicer nasprotovala. A zdaj, ko je Mursi pristal, da bo zaprisegel pred ustavnim sodiščem, je s tem priznal tudi legitimnost odločitve o razpustitvi parlamenta.