Muslimanska bratovščina poziva k solidarnosti z Mursijem

Egiptovski vrhovni sodni svet je predsednika obtožil, da je izvedel »nezaslišan napad na pravosodje«.

Objavljeno
25. november 2012 12.07
Mideast Egypt
Mo. Z., Delo.si; Š. P., Delo.si
Mo. Z., Delo.si; Š. P., Delo.si
Kairo - Egiptovska Muslimanska bratovščina je za danes zvečer pozvala k vsedržavnemu solidarnostnemu shodu v podporo predsedniku Mohamedu Mursiju, še drug shod pa je predviden za torek. Mursi je sicer v četrtek razglasil spremembe ustave, s katerimi si je podelil široka pooblastila in oklestil vpliv pravosodja.

»Velika večina egiptovskega prebivalstva je pozdravila in podprla odločitev predsednika republike,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije zatrdil vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badije. Mursi je med drugim uvedel, da so vse ustavne razglasitve, odločitve in zakoni, ki jih izda predsednik, končne in proti njim ni možna pritožba. Njegova pooblastila naj bi se sicer iztekla predvidoma februarja, ko naj bi bila sprejeta nova ustava.

Z Mursijevo odločitvijo se ne strinja opozicija, ki je ukrep označila za državni udar. Ostro se je odzval tudi egiptovski vrhovni sodni svet, najvišje sodno telo v državi, ki je predsednika obtožil, da je izvedel »nezaslišan napad na pravosodje«.

Mursijevi nasprotniki so danes v Kairu že priredili demonstracije, na katerih pa so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Demonstranti so v bližini ameriškega veleposlaništva vzklikali, da želijo padec režima, varnostne sile egiptovskega notranjega ministrstva pa so označili za plačane brutalneže.

Spopadi med protestniki in policijo so izbruhnili tudi v mestu Damanhur. Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo v obeh mestih ranjenih 57 ljudi, še dodaja STA.

Medtem pa je islamistični odvetnik ovadil tri opozicijske voditelje. Hamed Sadik je po pisanju STA zatrdil, da so se Nobelov nagrajenec za mir Mohamed Mohamed El Baradej, vodja liberalne stranke Vafd Sajed Badavi in nekdanji predsedniški kandidat Hamdien Sabahi »z inozemsko silo dogovorili, da bodo na vsakem koraku ovirali delo predsednika Mursija«.

Danes je svojo grožnjo uresničil tudi večji del sodnikov in tožilcev, ki so pričeli stavkati, da bi protestirali proti Mursijevi odločitvi, zaključuje STA.