Na čelo Indonezije reformam naklonjeni Džokovi

Guvernerja Džakarte je na predsedniških volitvah podprlo 53 odstotkov volivcev. Njegov tekmec je prepričan v goljufijo.

Objavljeno
22. julij 2014 18.01
INDONESIA-ELECTION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Džakarta - Indonezijci so skoraj dva tedna po predsedniških volitvah, po katerih sta zmago razglasila tako guverner Džakarte Džoko Vidodo, znan tudi kot Džokovi, kot nekdanji general iz obdobja Suhartove vladavine Prabovo Subianto, naposled izvedeli, kdo bo državo vodil v prihodnje. Po navedbah volilne komisije je 53 odstotkov volivcev podprlo Džokovija, za njegovega tekmeca je glasovalo preostalih 47 odstotkov volilnih udeležencev.

Novica o zmagi Džokovija, prvega resnejšega predsedniškega kandidata brez povezav z nekdanjim režimom diktatorja Suharta, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v javnost prišla nekaj ur za tem, ko je 62-letni Prabovo sporočil, da se umika iz predsedniške tekme, pri tem pa namignil na volilne prevare. »Predsedniška tekma, ki jo je organizirala volilna komisija, ni bila demokratična,« je pojasnil novinarjem in dodal, da delovanje komisije ni ne pravično in ne transparentno.

V tretji največji demokraciji na svetu, ki jo tvori več kot 17.000 otokov, se je napetost stopnjevala vse od volitev. Sprti strani sta namreč druga drugo obtoževali poskusov vplivanja na dolgotrajno preštevanje volilnih glasov.  Zaradi bojazni, da bi politični spor prerasel v izgrede, so pred današnjo razglasitvijo uradnih rezultatov okrepili varnostne ukrepe. Za mir po državi je skrbelo 250.000 policistov, najbolj napeto je bilo v Džakarti, še posebej v bližini sedeža volilne komisije, ki ga je varovala protiizgredniška policija. A očitno so pozivi politikov, ki so svoje privržence pozvali, naj ostanejo doma, zalegli. V zgodnjih popoldanskih urah po poročanju AFP ni bilo ne duha ne sluha o protestih.

Džoko Vidodo je odraščal v barakarskem naselju otoka Java, se pozneje preživljal z izvozom pohištva, z izvolitvijo na županski položaj mesta Solo pa leta 2005 zaplul v politične vode. Zaradi nenapovedanih pregledov barakarskih naselij in ničelne tolerance do korupcije si je po poročanju STA pridobil status legende. Leta 2012 so si ga zato za guvernerja izbrali prebivalci prestolnice Džakarta, kjer je z vrsto politik, naklonjenih revnim, in obiskovanjem barakarskih naselij, še pridobil na priljubljenosti.

V predsedniški tekmi je dolgo veljal za favorita. Nato pa je naklonjenost volivcev začel izgubljati zaradi vrste klevet, med drugim tudi očitkov, da je pravzaprav kristjan in etnični Kitajec, kar mu je v najbolj poseljeni muslimanski državi občutno škodilo.

Po poročanju francoske AFP je novica o njegovi zmagi naletela tudi na odobravanje tujih investitorjev, ki so prepričani, da bodo v državi pod njegovim vodstvom uvedene potrebne gospodarske reforme.