Na Češkem po prvih izidih v vodstvu levica

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je v vodstvu glavna opozicijska stranka − levosredinski socialni demokrati.

Objavljeno
26. oktober 2013 17.49
CZECH-VOTE-BABIS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Praga − Na Češkem so se zaprla volišča, na katerih so volivci v petek in danes izbirali poslance novega sklica parlamenta. Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je v vodstvu glavna opozicijska stranka − levosredinski socialni demokrati, poroča agencija AFP

Socialni demokrati (ČSSD) so po zadnjih informacijah osvojili 20,56 odstotka glasov, nova stranka Ano češko-slovaškega milijarderja Andreja Babiša 18,68 odstotka glasov, komunisti (KSČM) pa 14,99 odstotka glasov.

»Rezultat morda ni takšen, kot smo pričakovali, a je najvišji od vseh strank,« je izid komentiral vodja socialnih demokratov Bohuslav Sobotka. Dodal je, da je koalicijska pogajanja pripravljen začeti z vsemi strankami.

Kot kaže zaenkrat bo petodstotni prag, potreben za vstop v parlament, uspelo doseči tudi nekaterim drugim strankam, med njimi liberalno-konservativni stranki TOP 09 Karla Schwarzenberga, ki je po prvih podatkih osvojila 9,4 odstotka glasov, Državljansko demokratski stranki (ODS), ki je osvojila 6,73 odstotka glasov, gibanju češko-japonskega podjetnika Tomia Okamure, ki je osvojilo 7.53 odstotka glasov, in krščanskim demokratom, ki so osvojili 6,79 odstotka glasov. Začasne končne izide volitev naj bi objavili zvečer.

Predčasne parlamentarne volitve na Češkem so razpisali po večmesečni vladni krizi, ki je poleti z oblasti odnesla desne stranke. Pričakovati je bilo, da bodo volivci, razočarani nad težkim gospodarskim položajem v državi, nenehnim zategovanjem pasu in korupcijskimi škandali, mandat podelili levim strankam.