Na črnogorskih protivladnih protestih izbruhnili spopadi

K protestom so pozvale različne skupine na družbenem omrežju Facebook, ki so jih navdihnile demonstracije v BiH.

Objavljeno
15. februar 2014 16.47
N.K., STA
N.K., STA
Podgorica/Sarajevo/Zagreb -  Razgrajači z maskami so pred poslopjem črnogorske vlade ter ministrstev za zunanje zadeve in finance metali kamenje proti policistom, ki so na to odgovorili s solzivcem. V spopadih je bil ranjen policist, ki ga je v glavo zadel kamen, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Protest s približno 200 udeleženci, ki so zahtevali zamenjavo oblasti zaradi razširjene korupcije in kriminala, se je začel ob 13. uri pred parlamentom, sprva miren shod pa se je nato nadaljeval pred poslopjem vlade, kjer so policijo napadli razgrajači.

K protestu pred parlamentom so pozvale številne skupine na Facebooku, ki so ob tem poudarile, da je mogoče stanje v Črni gori izboljšati le z radikalnimi ukrepi in da želijo s protesti doseči zamenjavo oblasti.

Navdihnili so jih protesti v BiH, kjer se je sicer tudi danes v središču Sarajeva zbralo kakih 200 protestnikov, ki so blokirali promet. Demonstranti tako že več kot teden dni izražajo nezadovoljstvo nad stanjem v državi in pozivajo k odstopu številnih izvoljenih funkcionarjev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Sarajevu državljanski plenum

V petek zvečer so sicer v Sarajevu znova pripravili t.i. državljanski plenum. Udeležilo se ga je kakih tisoč ljudi, ki jim je tokrat uspelo oblikovati nekaj skupnih zahtev in ukrepov, za katere želijo, da jih sprejmejo člani skupščine sarajevskega kantona.

Protestniki med drugim zahtevajo hitro oblikovanje nove kantonalne vlade, ki bo sestavljena iz nestrankarskih kandidatov, zmanjšanje plač in drugih ugodnosti za funkcionarje v kantonalni vladi, revizijo privatizacije ter oblikovanje posebne komisije za preiskavo dogodkov 7. februarja, ko je med protesti zagorelo poslopje kantonalne vlade in predsedstva BiH.

V Zagrebu pridržali šest protestnikov, manjši protesti tudi v Reki in Osijeku

Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu se je medtem opoldne na"odporu proti sistemu", ki so ga tako kot v Črni gori sklicali na Facebooku in ga je navdihnilo dogajanje v BiH, zbralo kakih 100 ljudi. Protest so nadaljevali pred sedeži strank in vzklikali"lopovi, lopovi".

Policija je pridržala šest protestnikov, ker naj bi žalili in provocirali policiste, piše Jutarnji list. Kot še dodaja Hina, se je kakih 50 protestnikov, nezadovoljnih z oblastmi in stanjem v državi, danes zbralo tudi v Reki in Osijeku.

Poleg tega se je na protestu v podporo nezadovoljnim v BiH zbralo kakih sto ljudi na Dunaju. Pod geslom"Vaš boj je naš boj"so zahtevali politične spremembe v BiH. Shod so organizirala bosanska kulturna društva in politične skupine, med njimi leva sindikalna organizacija KOMintern, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.