Na Danskem se zaostruje spor glede vladnih načrtov o mejnih kontrolah

Finančni odbor danskega parlamenta je odložil odobritev sredstev za dodatno osebje in tehnično opremo za nadzor meje.

Objavljeno
07. junij 2011 20.13
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
København - Spor zaradi načrtov Danske o uvedbi ukrepov za nadzor na mejah z drugimi članicami EU v schengenskem prostoru, ki so v Bruslju naleteli na kritike, se vse bolj zaostruje tudi v Københavnu.

Opozicijski socialdemokrati in socialisti so v odboru danskega parlamenta blokirali odobritev 47 milijonov kron (6,3 milijona evrov) za dodatno osebje za nadzor meje kot tudi za tehnično opremo za izvajanje nadzora ter objekte na mejnih prehodih, piše Slovenska tiskovna agencija.

Opozicijske stranke od vlade zahtevajo, da jim do naslednje seje odbora v petek predloži več informacij o pravnem sporu, ki je zaradi vladnih načrtov nedavno izbruhnil med Københavnom in Evropsko komisijo. Bruselj je namreč izrazil resne pomisleke o tem, ali so napovedani ukrepi Danske glede uvedbe stalnega carinskega nadzora na meji v skladu z evropsko zakonodajo.

Minister za davke Peter Christensen je v finančnem odboru po pisanju STA pojasnil, da ne dvomi v zakonitost namestitve sto dodatnih carinikov na meji.

Danska vlada je sredi maja sporočila, da bo ponovno uvedla nadzor na mejah z Nemčijo in Švedsko s ciljem boja proti čezmejnemu kriminalu in utaji davkov. Vlada premiera Larsa Loekkeja Rasmussena je dogovor o tem dosegla s skrajno desno stranko DVP, ki je zahtevala ta ukrep. DVP je že deset let tihi partner desnosredinske manjšinske vlade.

Do načrtov danske vlade so se v časniku Berlingske Tidende distancirali tudi trije nekdanji danski zunanji ministri Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft in Niels Helveg Petersen. Ellemann-Jensen je menil, da gre za »napačen signal«, Lykketoft pa je vladi očital dvoličnost.

Do danskih načrtov je kritična tudi sosednja Nemčija, državni minister v nemškem zunanjem ministrstvu Werner Hoyer je izrazil kritike do uvedbe mejnih kontrol in pri tem, ne da bi izrecno omenil Dansko, posvaril pred nacionalizmom. Po pisanju STA menda ni pričakovati, da vladni načrti v parlamentu folketingu ne bi dobili zadostne podpore.