Na deželnozborskih volitvah na Solnograškem rekordna izguba SPÖ in ÖVP

Še nikoli stranki skupaj na kakšnih deželnozborskih ali zveznih volitvah nista izgubili toliko glasov kot tokrat.

Objavljeno
06. maj 2013 10.57
AUSTRIA/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Salzburg − Na nedeljskih deželnozborskih volitvah na Solnograškem so socialdemokrati in ljudska stranka zabeležili rekordno izgubo podpore v zgodovini avstrijske druge republike, piše Slovenska tiskovna agencija. Še nikoli stranki skupaj na kakšnih deželnozborskih ali zveznih volitvah nista izgubili toliko glasov kot tokrat − po začasnih rezultatih 22,1 odstotne točke.

Na račun izgube vladajočih stranka so na Solnograškem pridobili predvsem Zeleni, ki so zabeležili rekorden prirastek podpore, ki znaša 12,8 odstotne točke, skupno pa so dobili 20,2 odstotka podpore. Svobodnjaki (FPÖ) so svoj volilni rezultat izboljšali za štiri odstotne točke in dobili 17 odstotkov glasov, nova Lista Stronach pa je na svojih prvih volitvah na Solnograškem dobila 8,3 odstotka glasov, piše STA.

Največ glasov so volivci sicer zaupali ÖVP, ki je dobila 29 odstotkov. Je pa to vseeno za 7,5 odstotne točke manj kot na prejšnjih volitvah. Na Solnograškem bo tako po devetih letih ponovno na čelu ÖVP. Hkrati so na Solnograškem ostali brez edine deželne glavarke v državi.

Socialdemokrati, ki so doslej bili prva stranka v deželi, so na nedeljskih volitvah dobili 23,8 odstotka podpore, kar je za 15,6 odstotne točke manj kot na prejšnjih volitvah,piše STA.

Po mnenju poznavalcev so volivci vladajočo stranko kaznovali zaradi finančne afere, ki je izbruhnila decembra lani.

Volilna udeležba je bila 70,8 odstotka.