Na Dunaju nadaljevanje pogajanj o iranskem jedrskem programu

Šesterica pogajalskih držav in Iran poskušajo skleniti dolgotrajen dogovor o jedrskem programu.

Objavljeno
18. februar 2014 09.40
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Dunaj − Na Dunaju se je danes začel nov krog pogajanj med Iranom in šesterico velikih sil za sklenitev celovitega dogovora o spornem iranskem jedrskem programu. Teheran je v zameno za omilitev mednarodnih sankcij novembra lani začasno pristal na postopno omejevanje jedrske dejavnosti.

Iran in t. i. šesterica, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija, se bosta do četrtka skušala dogovoriti o dolgoročnem časovnem okviru za omejitev iranskih jedrskih dejavnosti ter o pogostejših obiskih mednarodnih inšpektorjev v iranskih jedrskih objektih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»To je prvi korak konca faze, torej pričakovanja ne smejo biti visoka,« je nekaj ur pred začetkom pogajanj dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Poudaril je, da je glavni cilj tokratnih pogovorov dogovor o okviru in časovnici za nadaljevanje pogajanj, ki bodo trajala vsaj pol leta. »To bi nam lahko vzelo še dva kroga,« je dejal Zarif.

Iran je novembra lani v zameno za sprostitev več milijard dolarjev zamrznjenih sredstev in ukinitev nekaterih sankcij pristal na začasno omejitev jedrskega programa, za katerega Teheran trdi, da je miroljubne narave, zahodne države pa ga vidijo kot poskus razvoja jedrskega orožja.

Dogovor, ki je v veljavo stopil 20. januarja, bo sicer veljal le šest mesecev, kar naj bi stranema dalo priložnost, da poiščeta trajnejšo rešitev.

Po prepričanju iranskega vrhovnega vodje, ajatole Alija Hameneja, pogajanja, ki jim sicer ne nasprotuje, ne bodo prinesla rezultatov. Več optimizma je v ponedeljek pokazala glavna pogajalka šesterice, visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki je po prihodu na Dunaj ocenila, da je novembrski dogovor prinesel »resničen napredek«.